Comisia de anchetă a Congresului SUA privind asaltul asupra Capitoliului și-a început activitatea

  • 28 Iulie 2021 08:40
Comisia de anchetă a Congresului SUA privind asaltul asupra Capitoliului și-a început activitatea

O comisie a Congresului SUA a început marți ancheta privind atacul susținătorilor lui Donald Trump asupra Capitoliului care avea drept scop "deraierea democrației" americane, potrivit șefului comisiei, Bennie Thompson, relatează AFP.

"Deținem probe privind un plan de atac coordonat, știm că bărbații și femeile care au pornit la asaltul Capitoliului voiau să deraieze tranziția pașnică a puterii", a declarat alesul democrat în deschiderea lucrărilor comisiei de anchetă parlamentară asupra asaltului de la 6 ianuarie.

"Și chiar dacă instituțiile noastre au rezistat și Joe Biden este președintele legitim ales al SUA, nu am avut o tranziție pașnică de putere în acest an", a adăugat el.

Intruziunea susținătorilor lui Trump a suspendat, de facto, timp de câteva ore, certificarea victoriei democratului Joe Biden în alegerile prezidențiale.

Comisia de anchetă trebuie "să depășească eforturile în curs de a sufoca" violența asaltului și cauzele sale, a declarat la rândul său aleasa republicană Liz Cheney, izolată în partidul său din cauza criticilor sale față de Donald Trump.

"Niciun membru al Congresului nu ar trebui să încerce să apere obstacolele de neiertat pentru această anchetă, nici să rescrie ceea ce s-a întâmplat în acea zi", a adăugat deputata republicană, referindu-se la eforturile unora dintre colegii săi de a minimaliza gravitatea intruziunii în templul democrației americane.

Comisia, care va avea puterea de a cere documente și a de convoca martori, a făcut obiectul unei dispute politice care ar putea să-i afecteze credibilitatea.

În ianuarie, responsabilii celor două partide au condamnat cu toții atacul asupra Capitoliului, liderul republican din Camera Reprezentanților mergând până acolo încât să evoce "responsabilitatea" lui Donald Trump, care a incitat mulțimea cu acuzațiile sale nefondate de "fraude electorale".

Dar fostul președinte, în continuare foarte popular în rândul unei părți a populației, și-a reafirmat repede controlul asupra partidului, ceea ce i-a permis să fie achitat în februarie, la finalul unui proces în Congres pentru "incitare la insurecție".

Apoi republicanii, care dispun de o minoritate de blocaj în Senat, au torpilat crearea unei comisii de anchetă independente formate numai din experți numiți de cele două partide, precum cea înființată după atentatele de la 11 septembrie.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău