Comisia care va evalua activitatea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ar urma să fie instituită astăzi de CSP

  • 23 Noiembrie 2021 13:13
Comisia care va evalua activitatea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, ar urma să fie instituită astăzi de CSP

Doi experți internaționali ar urma să facă parte din componența Comisiei ce va evalua activitatea procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, procedură care s-ar putea încheia cu demiterea din funcție a acestuia. Comisia urmează să fie instituită astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. 

La ședința sa de luni, Consiliul Superior al Procurorilor a aprobat Regulamentul privind evaluarea performanțelor procurorului general suspendat și a prezentat candidații înaintați de autorităților publice pentru a face parte din Comisia de evaluare. Președinția l-a propus pe expertul internațional anticorupție, Drago Kos, care a fost președinte al Grupului de State împotriva Corupției al Consiliului Europei, GRECO. Expertul sloven este și membru al unui Comitet Consultativ Independent Anticorupție, lansat în iunie 2021 de președinție, ce urma să investigheze cazurile mari de corupție și să facă recomandări pentru instituțiile de drept din Republica Moldova. Detalii despre activitatea acestui comitet nu au mai fost făcute publice.

CSP, la rândul său, a înaintat de asemenea, o candidată din afara Republicii Moldova în această comisie. Este vorba despre Mariana Alexandru, consilier al Procurorului șef al DIICOT din România. Ea a fost procuror și în cadrul DNA-ului românesc, iar în 2015 a avut o misiune de evaluare a activității Procuraturii Anticorupție și a Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova, în cadrul unui proiect european de asistență tehnică în domeniul justiției.

CSM a propus-o pe o fostă judecătoare, Lidia Bulgac. Ea a demisionat din funcția de judecător și din cea de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău în august 2020, după ce CSM a decis ca funcția de președinte al instanței să fie preluată de judecătorul Vladislav Clima.

Ministerul Justiției a desemnat-o pe avocata Angela Popil, iar un alt avocat, Ion Matușenco, a fost delegat de către însuși procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo.

Comisia va fi instituită astăzi de CSP, iar potrivit regulamentului, în termen de 24 de ore de la prezentarea candidaților, adică de ieri și până astăzi, se pot depune recuzări sau abțineri. Avocatul lui Alexandr Stoianoglo, Vasile Gafton, a declarat pentru Radio Chișinău că, din lipsă de transparență, nu sunt clare condițiile de recuzare față de candidații propuși.

„Cum poți să recuzi o persoană, când nu dispui de date? Să spunem că, ipotetic, noi vrem să recuzăm. În afară de nume și prenume, noi nu știm nimic despre persoana dată. Nu avem un CV, nu știm dacă corespunde criteriilor sau nu corespunde criteriilor”, a afirmat Vasile Gafton. 

Experta anticorupție, Cristina Țărnă, într-un interviu oferit anterior Radio Chișinău, a făcut apel la cât mai multă transparență în procesul de evaluare a procurorului general suspendat.

Într-adevăr există nemulțumirea populară față de activitatea procurorului general. Oricare va fi raportul, fie se va înțelege că au existat motive de îngrijorare, pentru că evaluarea arată că totul a fost foarte bine, sau, din contra, se va demonstra că au fost mai multe încălcări și toate aceste temeri au fost justificate. Opinia publică va susține, cred că, orice rezultat al evaluării, dacă procesele vor fi gestionate transparent”, a afirmat Cristina Țărnă. 

Evaluarea performanțelor procurorului general Alexandr Stoianoglo, care este cercetat penal pe mai multe capete de acuzare, a fost inițiată la sesizarea președintei Maia Sandu, care a făcut trimitere la lipsa rezultatelor pe dosare de rezonanță. Comisia de evaluare va avea la dispoziție 30 de zile pentru a-și desfășura lucrările. Raportul va fi transmis CSP și, dacă performanțele procurorului general vor fi considerate de comisie ca fiind nesatisfăcătoare, va fi făcut un demers către președinta Maia Sandu, pentru demiterea acestuia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău