Comisarul UE pentru economie: Dacă Rusia taie livrările de gaze, suntem gata să facem față deciziei

  • 29 Martie 2022 11:25
Comisarul UE pentru economie: Dacă Rusia taie livrările de gaze, suntem gata să facem față deciziei

Plata în ruble a gazelor rusești înseamnă o încălcare a contractelor în vigoare, iar, dacă Rusia decide să întrerupă livrările, Uniunea Europeană este gata să facă față acestei decizii, a afirmat, marți, comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, prezent la București la o conferință organizată de publicația The Economist, transmite Agerpres.

Întrebat dacă UE este gata să plătească gazele în ruble, așa cum a cerut Rusia, dacă se așteaptă ca Rusia să întrerupă livrările de gaze și dacă Europa este pregătită pentru asta, oficialul european a răspuns că nu știe la ce să se aștepte din partea Rusiei, însă plata în ruble ar însemna o încălcare a contractelor aflate în vigoare.

"În al doilea rând: suntem gata să luăm atitudine în fața dependenței de Rusia? Sigur că suntem gata. Am decis să facem asta, iar războiul a fost un semnal de trezire, dar nu putem face nimic repede fără sacrificii. Suntem gata să ne asumăm aceste sacrificii? Categoric da. Nu punem pe masă sancțiuni privind energia, dar, dacă sunt decizii (din partea Rusiei de întrerupere a livrărilor - n.r.), suntem gata să le facem față și putem face asta cu efort puternic și vom continua cu orice chip să reducem dependența de energia venind din Rusia", a spus oficialul european.

Rusia a avertizat că nu va furniza gaze țărilor europene dacă acestea refuză să achite în ruble livrările de gaze, așa cum a cerut Moscova, relatează EFE și TASS.

''Este evident că nu vom furniza gaze în mod gratuit. Asta se poate spune cu siguranță'', a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în conferința sa de presă zilnică.

Președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna trecută că Rusia nu va accepta plăți pentru gaze în valută, inclusiv dolari și euro, și că va percepe doar ruble pentru livrările de hidrocarburi către țările 'neprietenoase', între care figurează toate statele membre ale Uniunii Europene, SUA și Marea Britanie.

Decizia Moscovei a stârnit îngrijorare în Occident, unde mai multe țări au anunțat că nu sunt dispuse să cumpere gaze și petrol dacă plata trebuie făcută în ruble rusești. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău