Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei: Extrădarea lui Assange în SUA ar afecta libertatea presei

  • 20 Februarie 18:41
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei: Extrădarea lui Assange în SUA ar afecta libertatea presei

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu ar trebui extrădat în SUA pentru că aceasta ar avea un efect paralizant asupra libertăţii presei, a declarat joi comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, transmite Reuters.

Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, se află în detenţie la Londra, unde săptămâna viitoare vor începe audierile cu privire la cererea de extrădare a sa în SUA.

Autorităţile americane vor să-l aducă pe Assange în faţa justiţiei pentru 18 capete de acuzare, printre care conspiraţie în vederea accesului ilegal la informaţii păstrate în calculatoare guvernamentale şi încălcarea legii anti-spionaj. Dacă va fi judecat şi condamnat, el ar putea petrece zeci de ani în detenţie.

În opinia Dunjei Mijatovic, cazul lui Assange ridică întrebări legate de protecţia persoanelor care dezvăluie în interes public informaţii clasificate, demascând astfel încălcări ale drepturilor omului.

'Natura amplă şi vagă a acuzaţiilor împotriva lui Julian Assange şi delictele menţionate în actul de inculpare sunt neliniştitoare pentru că multe dintre ele privesc activităţi aflate în centrul jurnalismului de investigaţie în Europa şi în afara ei', a subliniat comisarul Consiliului Europei.

'În consecinţă, a permite extrădarea lui Julian Assange pe această bază ar avea un efect descurajant asupra libertăţii mass-media şi, în cele din urmă, ar împiedica presa să-şi îndeplinească misiunea ca furnizor de informaţie şi câine de pază în societăţile democratice', a mai declarat Dunja Mijatovic.

Totodată, ea s-a declarat îngrijorată de condiţiile de detenţie din Statele Unite şi de sentinţa ce va fi dictată probabil împotriva lui Assange.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic graţie căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape şapte ani în ambasada ecuadoriană, unde se refugiase în 2012 pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

Statele Unite îl acuză pe Assange că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către WikiLeaks a unei cantităţi imense de documente militare şi diplomatice clasificate.

Consiliul Europei are în componenţă 47 de state, printre care şi Marea Britanie, toate semnatare ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
8 °C
nori împrăștiați
Umiditate:45 %
Vint:6,2 m/s
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău