Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei: Extrădarea lui Assange în SUA ar afecta libertatea presei

  • 20 Februarie 2020 18:41
Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei: Extrădarea lui Assange în SUA ar afecta libertatea presei

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, nu ar trebui extrădat în SUA pentru că aceasta ar avea un efect paralizant asupra libertății presei, a declarat joi comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, transmite Reuters.

Julian Assange, în vârstă de 48 de ani, se află în detenție la Londra, unde săptămâna viitoare vor începe audierile cu privire la cererea de extrădare a sa în SUA.

Autoritățile americane vor să-l aducă pe Assange în fața justiției pentru 18 capete de acuzare, printre care conspirație în vederea accesului ilegal la informații păstrate în calculatoare guvernamentale și încălcarea legii anti-spionaj. Dacă va fi judecat și condamnat, el ar putea petrece zeci de ani în detenție.

În opinia Dunjei Mijatovic, cazul lui Assange ridică întrebări legate de protecția persoanelor care dezvăluie în interes public informații clasificate, demascând astfel încălcări ale drepturilor omului.

'Natura amplă și vagă a acuzațiilor împotriva lui Julian Assange și delictele menționate în actul de inculpare sunt neliniștitoare pentru că multe dintre ele privesc activități aflate în centrul jurnalismului de investigație în Europa și în afara ei', a subliniat comisarul Consiliului Europei.

'În consecință, a permite extrădarea lui Julian Assange pe această bază ar avea un efect descurajant asupra libertății mass-media și, în cele din urmă, ar împiedica presa să-și îndeplinească misiunea ca furnizor de informație și câine de pază în societățile democratice', a mai declarat Dunja Mijatovic.

Totodată, ea s-a declarat îngrijorată de condițiile de detenție din Statele Unite și de sentința ce va fi dictată probabil împotriva lui Assange.

Julian Assange a fost arestat pe 11 aprilie la Londra după ce Quito i-a revocat azilul diplomatic grație căruia fondatorul WikiLeaks a rămas timp de aproape șapte ani în ambasada ecuadoriană, unde se refugiase în 2012 pentru a nu fi extrădat în Suedia, unde era acuzat de viol.

Statele Unite îl acuză pe Assange că a pus în pericol surse prin dezvăluirea în 2010 de către WikiLeaks a unei cantități imense de documente militare și diplomatice clasificate.

Consiliul Europei are în componență 47 de state, printre care și Marea Britanie, toate semnatare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău