Comisarul european pentru energie: UE trebuie să găsească un mod de a aborda plafonarea prețului la gaze naturale care să fie acceptat de toate statele membre
-
30 Septembrie 2022 12:36
Uniunea Europeană trebuie să găsească un mod de a aborda plafonarea prețului la gaze naturale care să fie acceptat de toate cele 27 de state membre, a afirmat vineri comisarul european pentru energie, Kadri Simson, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
„Deoarece statele membre UE așteaptă soluții diferite, Comisia Europeană trebuie să prezinte ideea care să aibă sprijinul tuturor. Va trebui să găsim o soluție care să fie acceptabilă pentru toate statele membre UE”, a declarat Kadri Simson, la sosirea sa la reuniunea miniștrilor Energiei din UE, unde se va discuta problema plafonării prețului gazelor naturale.
Cele 27 de state membre UE negociază propunerile făcute săptămâna trecută pentru a ține sub control creșterea prețurilor la energie și a limita costurile pentru consumatori, dar deja Bruxelles-ul analizează măsuri suplimentare.
România și alte 14 țări membre UE, printre care Franța, Italia și Spania, au solicitat Comisiei Europene printr-o scrisoare semnată de miniștrii Energiei, să abordeze problema prețurilor ridicate la gaze și să vină cu o propunere de plafonare care să fie aplicată „tuturor tranzacțiilor angro de gaze naturale” pentru a combate inflația.
„Criza energetică declanșată în toamna anului trecut s-a agravat și provoacă acum presiuni inflaționiste greu de suportat, care afectează puternic gospodăriile și întreprinderile noastre. Recunoaștem eforturile depuse de Comisie și măsurile pe care le-a prezentat pentru a face față crizei. Dar nu am abordat până acum cea mai serioasă problemă dintre toate: prețul tranzacțiilor angro de gaze naturale”, au subliniat cei 15 miniștrii ai Energiei în scrisoare.
La începutul acestei luni, Executivul european a prezentat un pachet de măsuri de urgență destinat să răspundă la explozia prețurilor la energie, dar cu toate acestea a evitat să plafoneze prețul gazelor naturale, un subiect care a provocat diviziuni în rândul celor 27 de state membre UE.
Germania, Țările de Jos și Danemarca susțin că plafonarea prețurilor ar pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacității UE de a atrage livrări de gaze la iarnă.
Rusia a redus livrările de gaze spre Europa, după ce Occidentul a impus sancțiuni Moscovei în contextul invadării Ucrainei, astfel că țările membre să chinuie să găsească furnizori alternativi.
Până acum, Comisia Europeană a propus o serie de măsuri de urgență la nivelul UE, precum taxe pe profiturile excepționale ale firmelor din energie și reducerea consumului de electricitate. Statele membre negociază aceste propuneri și intenționează să le aprobe la reuniunea de vineri.
În paralel se discută alte propuneri ale UE, inclusiv oferirea de sprijin de lichiditate pentru firmele din energie și măsuri suplimentare care să ducă la scăderea prețului gazelor.
Miniștrii Energiei din UE, care au avut la începutul lunii septembrie o întâlnire pentru a discuta despre criza energetică, se vor reuni din nou la Bruxelles vineri, 30 septembrie, pentru a aborda aceeași chestiune.
Comisia Europeană a propus deja plafonarea prețului la gazul rusesc, doar că Rusia nu mai este principalul furnizor, ponderea în importurile europene de gaze naturale reprezentând 9%.