Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson: UE va sprijini Republica Moldova în consolidarea rezilienței energetice

  • 02 Februarie 14:00
Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson: UE va sprijini Republica Moldova în consolidarea rezilienței energetice

În premieră, Republica Moldova are un sector energetic securizat, după ce decenii a fost dependentă de gazul și energia electrică rusești. Mai mult, Chișinăul deține și o foaie de parcurs în domeniul energetic, alături de Comisia Europeană și secretariatul Comunității Energetice. Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson, s-a aflat într-o vizită la Chișinău, unde s-a întâlnit cu ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Radio Chișinău.

În cadrul unui briefing, după lucrările celei de-a cincea reuniuni a dialogului la nivel înalt pe domeniul energiei Uniunea Europeană - Republica Moldova, Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson a reconfirmat suportul pentru Republica Moldova în domeniul energetic.

Sarcina principală acum este să asigurăm rute alternative de aprovizionare pentru electricitate și gaze, conexiuni care vor face Rep. Moldova mai rezilientă în fața șantajului energetic din partea Rusiei, a declarat comisarul European pentru Energie.

În ceea ce privește foaia de parcurs stabilită între Comisia Europeană și Rep. Moldova, oficialul crede că aceasta reprezintă o bază clară pentru oferirea de asistență tehnică și financiară din partea Comisiei Europene. 

„Am convenit pașii următori și calendarul în ceea ce privește piața comună. Foaia de parcurs sprijină Rep. Moldova în ceea ce privește consolidarea securității sale energetice și în ceea ce privește tranziția spre un viitor mai sigur și mai curat, din punct de vedere ecologic. Acest lucru aduce mai aproape Rep. Moldova de Uniunea Europeană”, declară Kadri Simson.

În doi ani Republica Moldova a reușit să nu mai fie dependentă de un singur furnizor de gaze și să-și diversifice sursele de aprovizionare cu energie electrică. Acest lucru se datorează, mai ales, sprijinului masiv obținut din partea Uniunii Europene și a partenerilor de dezvoltare, a menționat ministrul Energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.

Fără sincronizarea de urgență a rețelelor electrice a Ucrainei și Republicii Moldova cu sistemul european ENTSO-E, nu aveam acel nivel de securitate energetică pe care îl avem astăzi, a mai menționat ministrul Parlicov.  

„Ne mișcăm spre o piață funcțională, în care consumatorii și furnizorii au mai multă alegere. Este o piață mult mai sigură și mult mai flexibilă pe termen lung. Continuăm să ne mișcăm cu ritmuri alerte în piața comună energetică europeană”, spune  Victor Parlicov.

Din decembrie 2021, Comisia Europeană a oferit Republicii Moldova circa 1,2 miliarde de euro, suport financiar, pentru consolidarea siguranței aprovizionărilor cu energie. Astfel, Guvernul a reușit să sprijine gospodăriile vulnerabile și întreprinderile, în perioada rece a anului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău