Comisarul European pentru Energie: Comisia salută măsurile hotărâte pe care R. Moldova le-a luat pentru a se alinia cu UE și a-și crește securitatea energetică

  • 24 Octombrie 2023 17:33
Comisarul European pentru Energie: Comisia salută măsurile hotărâte pe care R. Moldova le-a luat pentru a se alinia cu UE și a-și crește securitatea energetică

Specialiștii din domeniul energiei din Republica Moldova vor beneficia de instruiri pentru a-și spori calificarea în cadrul proiectului ,,Organizarea de cursuri și seminare în domeniul energiei pentru Moldova". Cursurile sunt organizate de Agenția pentru Eficiență Energetică, în parteneriat cu organizația Enerhack OÜ și cu sprijinul Universității Tehnice din Tallinn, a Centrului Estonian pentru Dezvoltare Internațională (ESTDEV) și Asociației inginerilor în termotehnică din Estonia, transmite Serviciul informare și comunicare cu mass-media al Agenției pentru Eficiență Energetică.

Prin intermediul unui mesaj video transmis în cadrul evenimentului de lansare a instruirilor, Comisarul European pentru Energie, Kadri Simson a subliniat importanța acestui proiect, afirmând că:

,,Comisia salută măsurile hotărâte pe care Moldova le-a luat pentru a se alinia cu UE și a-și crește securitatea energetică. Mă refer în primul rând la pregătirea diligentă pentru acest sezon de încălzire conform unui nou plan de iarnă. În același timp, Moldova este încurajată să se concentreze asupra implementării și integrării energiei regenerabile, esențial atât pentru decarbonizarea sectorului energetic, cât și pentru creșterea securității energetice. UE a pus la dispoziție asistență financiară semnificativă, demonstrând angajamentul de a ajuta la abordarea nevoilor urgente de finanțare și de a sprijini stabilitatea macroeconomică generală prin facilitarea unor reforme ambițioase pe scară largă. De exemplu, 135 de milioane de euro pentru a ajuta persoanele vulnerabile să-și plătească facturile de energie. Un program de economisire a energiei de 250 de milioane de euro, prima plată urmând să fie efectuată înainte de venirea iernii. Pe termen mediu și lung, planul economic și de investiții va mobiliza aproximativ 1,6 miliarde de euro în investiții publice și private prin inițiativele-cheie identificate împreună cu autoritățile moldovene.”

Prezent la eveniment, Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Energiei, Constantin Borosan a declarat:

,,Pregătim lansarea Fondului de eficiență energetică în sectorul rezidențial și mecanismul de finanțare a lucrărilor de eficiență energetică în sectorul public, cu investiții de sute de milioane. Pentru realizarea acestor proiecte va fi nevoie de capacități sporite ale responsabililor din toate domeniile, atât public, cât și mai ales privat. Aceste instruiri vin să pregătească terenul pentru lansarea viitoarelor șantiere”.

Proiectul, cu o durată de un an, va include atât instruiri și cursuri gratuite de formare online în Republica Moldova, cât și vizite în Estonia pentru reprezentanții țării noastre. În cadrul acestor activități, specialiștii din domeniul energetic vor putea învăța și aplica cele mai recente tehnici și metodologii în gestionarea eficientă a resurselor energetice și în promovarea soluțiilor sustenabile pentru a contribui la dezvoltarea energetică a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:4,63 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău