Comisarul european pentru energie cere companiilor să nu mai semneze contracte pentru gaze lichefiate rusești

  • 09 Martie 2023 14:19
Comisarul european pentru energie cere companiilor să nu mai semneze contracte pentru gaze lichefiate rusești

Țările și companiile din Uniunea Europeană nu ar trebui să mai semneze noi contracte de achiziție de gaze naturale lichefiate rusești, în conformitate cu strategia blocului comunitar de a-și reduce dependența energetică de Moscova, a declarat joi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, transmite Agerpres.

Anul trecut, Rusia a redus livrările de gaze naturale prin conducte spre Europa, ceea ce a provocat o criză energetică și a dus prețurile la valori record. În replică, UE a promis că va renunța complet la combustibilii fosili rusești în 2027, și anul trecut a înlocuit două treimi din gazele naturale care în mod normal erau livrate de Rusia.

Însă chiar dacă Moscova a redus livrările de gaze naturale prin conducte, livrările de gaze naturale lichefiate rusești spre Europa au crescut cu peste o treime anul trecut, până la 22 miliarde metri cubi, de la 16 miliarde metri cubi în 2021, potrivit unei analize realizată de UE și consultată de Reuters.

"Putem și trebuie să renunțăm complet la gazele rusești, cât mai rapid posibil, menținând în același timp securitatea aprovizionării", a declarat Kadri Simson la o întâlnire cu eurodeputații. "Încurajez toate statele membre și toate companiile să înceteze să mai cumpere gaze lichefiate rusești, și să nu mai semneze noi contracte cu Rusia atunci când contracte în vigoare vor expira", a mai spus Simson, adăugând că asta ar putea să îi liniștească și pe ceilalți furnizori de gaze cu care Europa încarcă să negocieze acorduri.

Cantitățile de gaze lichefiate livrate de Rusia sunt mult mai mici decât cele 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe care Moscova le livra anual Europei prin conducte, înainte de declanșarea războiului din Ucraina. Europa a înlocuit o mare parte din gazele rusești cu gaze lichefiate de la alți furnizori, precum SUA, dar și prin energii regenerabile și programe de economisire a energiei.

În condițiile în care țările membre UE au început deja pregătirile pentru a-și asigura aprovizionarea cu energie în iarna următoare, Kadri Simson a spus joi că executivul comunitar va propune prelungirea, până iarna viitoare, a țintei privind reducerea costumului de gaze cu 15%.

Pentru iarna aceasta, UE pare să fie în măsură să își îndeplinească obiectivul propus, după ce începând din luna august și până în luna ianuarie și-a redus consumul de gaze cu 19,3%, comparativ cu situația din ultimii ani.

Chiar dacă Europa pare să fie în măsură să evite o criză energetică majoră în această iarnă, securitatea energetică a continentului rămâne una delicată. Un motiv este acela că Rusia continuă să trimite gaze naturale Europei via Ucraina, cantitatea totală pentru acest an putând ajunge la 20 de miliarde de metri cubi, dacă nivelul actual al livrărilor nu se va modifica. Agenția Internațională a Energiei a avertizat că dacă Moscova va pune punct și acestor livrări, China ar cumpăra cantități mai mari de gaze lichefiate de pe piețele globale, iar iarna care va veni va fi una neobișnuit de friguroasă, Europa ar putea să se confrunte cu probleme în aprovizionarea cu gaze, ceea ce face și mai cruciale eforturile guvernelor de a economisi energia și a stimula energiile regenerabile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
16,07
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:6,69 m/s
Wed
11
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău