Comisarul european pentru Concurență: SUA și UE trebuie să evite o cursă a subvențiilor, pe fondul deficitului global de cipuri
-
12 Noiembrie 2021 19:16
Statele Unite și Uniunea Europeană trebuie să evite o cursă a subvențiilor în graba lor de a sprijini producția de semiconductori, pe fondul deficitului global de cipuri, a avertizat vineri Margrethe Vestager, comisarul european pentru Concurență, transmite Reuters.
"Trebuie într-adevăr să evităm o cursă a subvențiilor, care ne-ar dezavantaja pe toți", a declarat Vestager într-un discurs rostit la Universitatea din Leuven, avertizând plătitorii de taxe că vor trebui să finanțeze proiectele.
"În actualele circumstanțe, ar putea fi o tentație la care să fie prea greu de rezistat pentru companiile care încearcă să învrăjbească guvernele pentru a vedea cine dă mai mult. Riscul, desigur, este ca plătitorii de taxe, americani sau europeni, să plătească nota de plată și să obțină probabil foarte puțin de pe urma investiției", a afirmat oficialul UE, potrivit Agerpres.
Recent, surse care au dorit să-și păstreze anonimatul au declarat că Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), cel mai mare producător de cipuri pe bază de contact din lume, analizează un plan ce prevede investiții cu zeci de miliarde de dolari mai mari decât a anunțat anterior în Arizona, SUA, la fabricile unde va produce cipuri, dar nu este foarte interesată de perspectivele unei uzine în Europa.
Compania din Taiwan răspunde astfel deficitului global de semiconductori care afectează în mod special producătorii auto, determinând autoritățile din Statele Unite și Europa să subvenționeze producția.
TSMC anunțase în mai 2020 că va investi 12 miliarde de dolari pentru construcția fabricii din Phoenix, Arizona. Producția ar urma să înceapă în 2024.
Oficialii companiei dezbat acum dacă următoarea uzină ar trebui să fie o facilitate mai avansată, care să producă așa numitele cipuri fabricate cu tehnologia de 3 nanometri (nm) comparativ cu tehnologia de 5 nm, mai lentă și mai puțin eficientă, folosită la prima sa fabrică. O facilitate mai avansată ar putea costa între 23 și 25 miliarde de dolari, susțin sursele.