Comisarul european pentru Concurență îi cere Marii Britanii să respecte regulile după Brexit

  • 20 Noiembrie 2018 18:29
Comisarul european pentru Concurență îi cere Marii Britanii să respecte regulile după Brexit

Cei 27 de membri ai Uniunii Europene (UE) vor veghea ca Marea Britanie să respecte regulile UE în materie de comerț și concurență, în relațiile ei cu aceste țări după Brexit, a declarat marți comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, într-un interviu pentru AFP.

Vestager a declarat că echipele sale au lucrat "foarte strâns" cu negociatorul UE pentru Brexit, Michel Barnier, asupra acestei probleme.

"Economia britanică va fi integrată celei a altor țări europene și din acest motiv este atât de important să avem condiții de concurență echitabile", a spus ea. "Marea Britanie poate că nu va mai fi membru (al UE), însă dacă ea nu se va îndepărta cu mii de kilometri și nu va deveni o altă națiune, ea va continua să facă parte din Europa într-un mod sau altul", a subliniat Vestager.

Potrivit danezei Vestager, aceasta este cu precădere valabil mai ales în ceea ce privește "plasa de siguranță" ("backstop") pentru frontiera irlandeză, subiectul cel mai sensibil al negocierilor, menită să împiedice o frontieră vizibilă între Irlanda, țară membră a UE, și Irlanda de Nord, care va rămâne sub control britanic după Brexit.

În proiectul lor de acord, UE și Londra au convenit că Marea Britanie trebuie să respecte angajamentele în materie de concurență și de ajutoare de stat, precum și normele privind mediul și fiscalitatea, în cazul în care această "plasă de siguranță" va fi pusă în aplicare, în lipsa unui mai bun acord negociat asupra acestui subiect.

"Puteți vedea ceea ce dorim noi în proiectul de acord: avem nevoie de reguli de joc echitabile în materie de ajutoare de stat și de abuz de poziție dominantă, pentru că suntem atât de integrați", a subliniat Margrethe Vestager.

De asemenea, ea a insistat asupra faptului că Marea Britanie are "o cultură a concurenței foarte puternică" și că în opinia ei "ea o va menține". Această expertiză "este unul dintre lucrurile pe care ei (britanicii) l-au adus atunci când au aderat la UE în urmă cu 43 de ani", a adăugat comisarul european.

Sursa: AGERPRES
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău