Comisarul european pentru Concurență acuză Google, Facebook și Apple de abuz de poziție dominantă

  • 07 Noiembrie 2017 10:07
Comisarul european pentru Concurență acuză Google, Facebook și Apple de abuz de poziție dominantă

Comisarul european pentru Concurență, Margrethe Vestager, a declarat luni că anumite companii de tehnologie subminează democrația și permit "fricii" și "lăcomiei" să declanșeze comportamente anticoncurențiale pe piață, relatează site-ul publicației Financial Times.

Margrethe Vestager a numit Google, Facebook și Apple drept companii care evită anumite prevederi și distorsionează concurența, prin abuzul de poziție dominantă pe piață, scrie Mediafax.

În cadrul unei conferințe la Lisabona, comisarul european a precizat că Europa este "diferită" față de Statele Unite în privința recunoașterii unor limitări ale piețelor libere și a reiterat intenția Bruxelles-ului de a combate evaziunea fiscală în privința impozitului pe profit.

"Vrem piețe libere, dar înțelegem paradoxul piețelor libere, care este că uneori trebuie să intervenim. Trebuie să credem că nu este legea junglei, ci legea democrației cea care funcționează. Motivele pentru care este încălcată legea concurenței sunt la fel de vechi ca Adam și Eva. Este vorba de lăcomie. Despre frică. Și când sunt combinate cu puterea, veți obține un cocktail foarte otrăvitor. Trebuie să ne recăpătăm democrația. Nu o putem lăsa pe mâna Facebook, Snapchat sau a altcuiva. Trebuie să ne luăm democrația înapoi și să o îmbunătățim, pentru că societatea este despre oameni, nu despre tehnologie", a spus Vestager.

Companiile de tehnologie au intrat sub un control sporit în privința operațiunilor fiscale din ultimii ani, pe fondul unor practici prin care anumite companii folosesc contabilitate complexă sau încheie contracte speciale cu guvernele pentru a-și minimaliza facturile fiscale.

Comisarul european pentru Concurență a criticat SUA pentru că nu au reglementat mai bine situația companiilor mari de tehnologie.

"Nu mă simt niciodată mai europeană decât atunci când mă aflu în Statele Unite. Pentru că suntem diferiți", a mai spus Margrethe Vestager.

În luna octombrie, instituția pentru concurență a Comisiei Europene i-a cerut companiei Amazon să plătească taxe restante în valoare de 250 milioane de euro în Luxemburg, întrucât a beneficiat în mod ilegal de ajutoare de stat. Amazon și statul luxemburghez au negat acuzațiile și ar putea să conteste hotărârea.

Departamentul comunitar pentru Concurență a mai anunțat că statul irlandez va trebui să colecteze taxe în valoare de 13 miliarde de euro din partea companiei Apple, după trimiterea unui dosar la Curtea Europeană de Justiție. Apple a contestat decizia Comisiei Europene, în timp ce Irlanda a catalogat-o drept "regretabilă".

Un alt dosar a fost declanșat împotriva Google, pentru abuz de poziție dominantă pe piața motoarelor de căutare online. Compania contestă o amendă în valoare de 2,42 miliarde de euro, care a fost dictată în iunie.

Ebay și Netflix, două grupuri americane de tehnologie cu milioane de clienți britanici, au plătit împreună mai puțin de 1,9 milioane de lire sterline drept taxe în Marea Britanie în 2016, fapt considerat suspect de către autorități.

În această săptămână, numele unor companii precum Apple, Facebook sau Twitter au apărut într-o nouă investigație privind paradisurile fiscale, intitulată "Paradise Papers", care se bazează pe 13,4 milioane de documente divulgate și prin care sunt identificate tacticile privind evitarea plății taxelor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
12
Ploaie ușoară
Umiditate:93 %
Vint:5,7 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
13
Mon
15
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău