Comisarul european pentru afaceri interne: Ucrainenii care se întorc în țara lor pot reveni în UE în orice moment cât timp războiul cu Rusia este în desfășurare

  • 03 August 2022 13:01
Comisarul european pentru afaceri interne: Ucrainenii care se întorc în țara lor pot reveni în UE în orice moment cât timp războiul cu Rusia este în desfășurare

Ucrainenii care se întorc în țara lor pot reveni în Uniunea Europeană în orice moment cât timp războiul cu Rusia este în desfășurare, a declarat marți comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, în timpul unei vizite la Kiev, scrie Agerpres.

„Sunteți întotdeauna bineveniți înapoi în UE. Vom fi mereu cu inimile deschise pentru a-i primi pe ucrainenii care au nevoie”, a declarat Ylva Johansson.

La scurt timp după ce Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie, cele 27 de state membre ale UE au convenit să ofere protecție ucrainenilor care fug de război, rapid și cu mai puțină birocrație.

Uniunea Europeană s-a confruntat cu sosirea a milioane de ucraineni, dar Johansson a spus că în timpul călătoriei sale a văzut o coadă lungă de ucraineni cu copii și bagaje la gara de la granița dintre Polonia și Ucraina care doreau să se întoarcă acasă.

„Cred că este o îmbunătățire foarte mare faptul că atât de mulți ucraineni decid acum să se întoarcă acasă și să reconstruiască Ucraina”, a spus ea.

Potrivit acesteia, ucrainenii care revin definitiv în Ucraina ar trebui să renunțe la statutul lor de protecție temporară, dar, „cât timp războiul continuă, nimeni nu poate ști ce înseamnă definitiv, așa că ucrainenii se pot întoarce în orice moment în UE și se pot înregistra din nou pentru protecție temporară”.

Ucrainenii pot obține un statut de protecție temporară care le permite să circule și să muncească liber în UE și au dreptul la asistență medicală, locuință și educație pentru copii. Peste 3,7 milioane de ucraineni au solicitat deja acest statut sau unul similar, potrivit Agenției ONU pentru refugiați UNHCR.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,09 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău