Comisarul european Corina Crețu: Ne dorim ca R.Moldova să îndeplinească cât mai curând criteriile de aderare la UE
-
17 Mai 2018 15:20
Uniunea Europeană își dorește să rămână un partener puternic pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, aflată într-o vizită oficială la Chișinău. După o întrevedere cu premierul Pavel Filip, oficialul european a subliniat că există mai multe proiecte regionale care sunt implementate în Republica Moldova.
Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a declarat într-o conferință de presă, că sunt multe proiecte regionale aprobate pentru Republica Moldova la nivel european, precum modernizarea sistemului de apă și conectare în regiunea Cahul, îmbunătățirea guvernanței în domeniul energetic. De asemenea, ea a subliniat că este nevoie de o politică regională eficientă, pentru a oferi posibilități egale pentru cetățenii din toate regiunile Republicii Moldova.
„Sunt multe proiecte aprobate: modernizarea sistemului de aprovizionare cu apă și canalizare la Cahul, îmbunătățirea guvernanței în domeniul energetic(...) Ne dorim ca Republica Moldova să îndeplinească cât mai curând criteriile de aderare, pentru că având statutul de membru asociat, instrumentul de finanțare nu este atât de mare. Am vorbit despre posibilitatea de a combina fondurile europene. Avem două proiecte pilot pe care dorim să le extindem - la Cahul și Ungheni. De asemenea încurajăm tinerii să rămână în țară, inclusiv prin programul Erasmus.”
Comisarul european pentru politică regională a declarat că Uniunea Europeană va contribui la implementarea reformelor în sectoarele cheie: domeniul justiției, sectorul energetic și crearea locurilor de muncă.
La rândul său, premierul Pavel Filip a reiterat faptul că obiectivul guvernării de la Chișinău este integrarea europeană a Republicii Moldova. Totodată, el a subliniat că proiectele europene ce țin de politicile regionale vor aduce beneficii concrete cetățenilor.
„Apropierea de UE înseamnă lucruri foarte concrete, am trecut în revistă și câteva rezultate ale proiectului construcția infrastructurii de aprovizionare cu apă și canalizare și eficiența energetică pentru clădirile publice. În urma implementării acestuia peste 200 de mii de cetățeni din 22 de localități vor beneficia de apeducte nou construite sau restaurate. De asemenea, zeci de clădiri publice vor beneficia de proiectul de eficiență energetică. UE ne oferă posibilitatea de a accesa fonduri și desigur că depinde de potențialul nostru de a valorifica aceste fonduri. Am vorbit și de dimensiunea politică și politică externă. Republica Moldova nu are mai multe planuri decât unul singuri care se numește UE. Noi nu avem plan A sau B, există doar UE și integrarea Republicii Moldova în UE, acesta este obiectivul nostru. Exporturile Republicii Moldova spre Uniunea Europeană sunt 65-66% la sută, dar noi privim UE nu doar ca o piață de desfacere, dar tindem spre valorile care stau la baza UE. Acesta e obiectivul meu: de a face parcursul european unul ireversibil.”
Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, efectuează o vizită oficială în Republica Moldova - la Chișinău și Ungheni în perioada 17-19 mai.