Comisar european: UE nu dorește să aibă centre de cazare a migranților în Balcanii de Vest

  • 28 Iunie 2018 13:00
Comisar european: UE nu dorește să aibă centre de cazare a migranților în Balcanii de Vest

Comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, a declarat că Uniunea Europeană nu intenționează să aibă în Serbia centre de primire a migranților.

Într-un interviu acordat cotidianului "Politika", Avramopoulos a spus că nu s-a discutat nici cu statele africane, nici cu statele din Balcanii de Vest despre înființarea de centre de migranți în Africa sau pe teritoriul european, dar în afara UE.

Întrebat dacă există un plan al UE ca astfel de centre să funționeze pe teritoriul Serbiei, Avramopoulos a afirmat: "Nu, în niciun caz".

"Permiteți-mi să spun că regiunea Balcanilor de Vest reprezintă unul dintre cei mai puternici parteneri ai UE în soluționarea problemei migrației ilegale. Cooperarea noastră până în prezent atât din punct de vedere politic, cât și din punct de vedere operațional a dat rezultate la toate nivelurile. Serbia a jucat și continuă să joace un rol foarte important în acest efort", a spus Avramopoulos.

Comisarul european a precizat că la apogeul crizei migranților UE a asigurat 107,4 milioane de euro pentru a ajuta țările din Balcanii de Vest să facă față presiunilor migratoare.

"Serbia este un beneficiar semnificativ al acestui sprijin financiar, dar și al ajutorului politic și operațional", a spus Avramopoulos.

Totodată, comisarul european pentru migrație a spus că din anul 2007 țărilor din Balcanii de Vest li s-a alocat un sprijin în ceea ce privește migrația de 208,6 milioane de euro, pentru a îmbunătăți controalele la frontieră și condițiile de cazare a solicitanților de azil, pentru armonizarea cu standardele UE, precum și pentru protecția și asistența pentru migranții și refugiații din regiune. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău