Comisar european: Există susținere din partea Consiliului European pentru începerea negocierilor de aderare

  • 08 Noiembrie 2023 18:36
Comisar european: Există susținere din partea Consiliului European pentru începerea negocierilor de aderare

Faptul că astăzi Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina este un motiv de bucurie și cred că va exista susținere din partea Consiliului European pentru ca aceste două state să înceapă aceste negocieri, a declarat comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, într-un interviu pentru AGERPRES, citat de MOLDPRES.

„Este un moment de bucurie pentru Republica Moldova și Ucraina faptul că astăzi Comisia Europeană face o recomandare privind începerea negocierilor de aderare a acestor state la Uniunea Europeană. Este un proces accelerat, pentru că, să nu uităm, a trecut un timp relativ scurt de când s-a acordat statutul de țară candidată, cu o perspectivă clară, cu câteva indicații. De exemplu, Republica Moldova a avut un pachet de nouă reforme legislative sau administrative pe care ar fi trebuit să le îndeplinească și de care ar fi depins o evaluare pozitivă a parcursului. Din aceste nouă recomandări, șase au fost îndeplinite pozitiv. Atenție că aceste recomandări înseamnă de fapt un progres în felul în care este organizată societatea, economia și statul de drept în Moldova. Deci e un lucru pozitiv pentru ei în primul rând, dar a fost considerat un succes de către Comisia Europeană”, a spus Vălean.

Potrivit reprezentantei executivului UE, există garanții clare din partea Republicii Moldovei că va îndeplini și recomandările rămase, astfel încât în decembrie Consiliul European să ia act de recomandarea Comisiei și să aprobe începerea negocierilor de aderare.

Pentru Republica Moldova această începere a negocierilor o preconizăm noi, dacă totul merge bine, să fie hotărâtă din punct de vedere tehnic în pasul doi pentru martie. Asta înseamnă că avem o perspectivă destul de scurtă în care să vedem că încep negocierile de aderare cu Republica Moldova”, a spus Vălean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,57 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
10
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău