Cometa Nishimura, recent descoperită, va trece în curând pe lângă Pământ: „Ultima dată când a trecut pe lângă Soare a fost în jurul anului 1590”

  • 09 Septembrie 2023 17:05
Cometa Nishimura, recent descoperită, va trece în curând pe lângă Pământ: „Ultima dată când a trecut pe lângă Soare a fost în jurul anului 1590”

O cometă nou descoperită va fi vizibilă în unele momente în timp ce va trece pe lângă Pământ săptămâna viitoare. Dar pentru a o repera va fi nevoie de ceva cunoștințe, relatează CNN.

Fotograful spațial japonez Hideo Nishimura a observat pentru prima dată cometa Nishimura la începutul lunii august, în timp ce realiza imagini ale cerului de noapte, potrivit EarthSky, scrie G4Media.

De atunci, obiectul ceresc a crescut în luminozitate pe măsură ce călătorește prin sistemul solar interior pe o orbită în jurul Soarelui.

Cometa se va apropia cel mai mult de Pământ marți, apropiindu-se la 125 de milioane de kilometri, ceea ce înseamnă că este potențial vizibilă în următoarele cinci zile.

Ea se va apropia mult mai mult de Soare, trecând la o distanță de aproape 34 de milioane de kilometri de stea pe 17 septembrie, potrivit lui Alan Hale, co-dezvăluitorul cometei Hale-Bopp și fondator și președinte al Earthrise Institute.

Nishimura completează o orbită cam la fiecare 430-440 de ani, „ceea ce înseamnă că ultima dată când a trecut pe lângă Soare (și s-ar putea să se fi apropiat de Pământ) a fost în jurul anului 1590, înainte de inventarea telescopului”, a scris într-un e-mail Dr. Paul Chodas, director al Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ din cadrul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California. „Nu știm dacă a devenit suficient de strălucitoare pentru a fi văzută cu (ochiul) liber în acea perioadă”.

Nicio cometă înregistrată în acel interval de timp nu pare să corespundă cu Nishimura, dar ar fi trebuit să fie destul de strălucitoare pentru a fi văzută, a spus Hale.

Cum să vedeți cometa Nishimura

Cometa abia dacă este suficient de strălucitoare pentru a fi vizibilă de pe Pământ din cauza distanței și se va deplasa aproape de orizont, așa că binoclul este cea mai bună modalitate de a o vedea, a declarat Chodas. Iar cerul întunecat, departe de luminile orașelor, oferă o vizualizare optimă.

Sky and Telescope a împărtășit hărți care îi pot ajuta pe cei care observă cerul să vadă cometa.

 

Dacă încercați să distingeți cometa de alte obiecte de pe cerul nopții, rețineți că coada cometei va fi întotdeauna îndreptată în direcția opusă soarelui, deoarece lumina soarelui împinge continuu particulele fine de praf, a declarat Dave Schleicher, astronom la Observatorul Lowell din Arizona.

Și în timp ce cometa apare verzuie în fotografii din cauza prezenței carbonului diatomic, aceasta va apărea aproape incoloră sau ușor roz prin binoclu, deoarece lumina soarelui se reflectă pe granulele de praf, care sunt mai mici decât particulele din pudra de talc, a spus Schleicher.

Pentru cei din emisfera nordică, Chodas recomandă să găsească o vedere clară a orizontului de est-nord-est cu aproximativ o jumătate de oră înainte de amurgul de dimineață. Puteți utiliza funcțiile Time and Date de pe smartphone-uri pentru a determina când are loc amurgul de dimineață în zona dumneavoastră.

„În fiecare zi din această săptămână, cometa se apropie un pic mai mult de Soare, fereastra de timp devine mai mică, iar cometa se apropie și mai mult de orizont”, a spus el. „Aceasta nu va fi o cometă ușor de văzut, dacă nu ați mai observat comete înainte”.

Cu cât cometa este mai aproape de Soare și de orizont, cu atât va fi mai greu de văzut.

Miercuri, cometa va trece între Pământ și Soare.

„Teoretic, ar putea fi accesibilă pe cerul de seară la câteva zile după aceea, dar va fi încă destul de aproape de Soare pe cer și va fi îngropată în crepusculul luminos”, a declarat Hale. „Cu excepția cazului în care va deveni destul de mult mai strălucitoare decât se așteaptă, probabil că nu va fi vizibilă”.

Ce urmează pentru cometa Nishimura

Având în vedere cât de aproape va trece cometa Nishimura de Soare, este posibil ca căldura intensă să o distrugă.

„Pe măsură ce gheața înghețată se încălzește și se sublimează în gaze, cometa s-ar putea rupe”, a declarat Chodas. „Depinde foarte mult de mărimea nucleului, pe care nu o cunoaștem, deoarece este înconjurat de o atmosferă de gaz și praf”.

 

Dar, având în vedere că cometa a supraviețuit deja cel puțin unei apropieri anterioare de Soare și, probabil, mai multor alte apropieri (deși vârsta cometei este necunoscută), Hale și alți experți se așteaptă ca aceasta să supraviețuiască.

„Dacă va supraviețui trecerii sale prin Soare, va trece pe partea îndepărtată a Soarelui față de Pământ la începutul lunii octombrie, iar apoi va ieși pe cerul de dimineață al emisferei sudice în noiembrie”, a declarat Hale. „Este posibil să rămână vizibil timp de câteva luni după aceea, deși va fi probabil un obiect destul de slab, care va continua să se estompeze pe măsură ce se îndepărtează de Soare și de Pământ”.

Apoi, vor trece mai mult de 400 de ani până când cometa va zbura din nou pe lângă Pământ.

Dacă ați ratat șansa de a vedea cometa Nishimura, există mai multe comete care se așteaptă să apară pe cerul nopții în următoarele 16 luni, a precizat Hale.

Cometa Pons-Brooks se va apropia cel mai mult de Soare în aprilie și ar trebui să fie slab vizibilă cu ochiul liber pe cerul de seară timp de aproximativ o lună înainte de această dată, a spus el. În iunie, cometa Olbers se va apropia îndeaproape de Soare și va putea fi observată cu ajutorul unui binoclu. Iar cometa Tsuchinshan-ATLAS, descoperită în ianuarie, va fi cea mai apropiată de Soare la sfârșitul lunii septembrie 2024 și va trece pe lângă Pământ la mijlocul lunii octombrie 2024, având potențialul de a deveni foarte strălucitoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău