Expert: Comerțul extern al R. Moldova în anul 2020 a înregistrat o scădere semnificativă, iar relansarea care va avea loc în 2021 nu va recupera pierderile
-
19 Februarie 2021 11:57
Republica Moldova a înregistrat o scădere semnificativă a comerțului extern în anul 2020, principalele cauze fiind pandemia de COVID-19 și problemele sistemice. Pentru anul curent, experții prognozează o relansare a comerțului extern, dar care nu va recupera pierderile de anul trecut.
Republica Moldova a exportat anul trecut mărfuri în valoare de aproape 2,5 miliarde de dolari, cu aproape 11% mai puțin decât în 2019. Și importurile au scăzut cu peste 7 la sută, însumând aproximativ 5,4 miliarde de dolari.
Principala destinație a exporturilor moldovenești au fost statele membre ale Uniunii Europene în proporție de peste ⅔ din total. Ponderea CSI a continuat să scadă ușor și în 2020, și a ajuns la 15%.
România a fost țara care a procurat cele mai multe produse din Republica Moldova, în valoare de peste 700 de milioane de dolari, sau 28% din total. Ea este urmată de Germania, Rusia și Italia. În anul 2020, Republica Moldova a importat cel mai mult din China, România și Rusia.
Analistul economic Viorel Gârbu consideră că deși în anul curent va fi înregistrată o creștere a comerțului extern, aceasta nu va fi în măsură să acopere pierderile de anul trecut.
Analiștii Expert Grup prognozează pentru acest an o majorare a exporturilor cu aproape 10% și a importurilor cu mai puțin de 7 la sută. Ei însă menționează că ultimele evoluții legate de răspândirea COVID-19 în statele care sunt cei mai importanți parteneri comerciali ai Republicii Moldova ar putea împiedica chiar și obținerea acestui rezultat.
Pe lângă perspectivele comerciale incerte, se constată un șir de carențe ce țin de concentrarea exporturilor atât în profil geografic, cât și sub aspectul structurii acestora. Acest lucru este agravat de faptul că exporturile moldovenești au o valoare adăugată destul de joasă, precum produsele agricole, ceea ce scoate în evidență nivelul scăzut al competitivității producătorilor autohtoni.
Amintim că prognozele guvernului pentru anul curent în privința comerțului extern sunt mai optimiste, fiind prevăzută o creștere a exporturilor cu 12,6% și a importurilor cu 14 la sută.