Comentatori politici | Vizita ministrului de externe Bogdan Aurescu la Chișinău vorbește despre faptul că relațiile moldo-române se intensifică

  • 20 Decembrie 2022 14:26
Comentatori politici | Vizita ministrului de externe Bogdan Aurescu la Chișinău vorbește despre faptul că  relațiile moldo-române se intensifică

România va fi în continuare un 'sprijin puternic' pentru Republica Moldova, a a dat asigurări  ieri la Chișinău Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care s-a aflat într-o vizită, la invitația  omologului său din Republica Moldova, Nicu Popescu.  Șeful diplomației române a subliniat că a dorit să  închidă anul diplomatic cu această vizită la Chișinău, pentru a spune încă o dată că România este alături, de Republica Moldova și de cetățenii săi'. Această vizită a lui Bogdan Aurescu la Chișinău  are o importanță majoră, pentru că fără susținerea României, ar fi  imposibil ca astăzi, Republica Moldova  să reziste, declară comentatorii politici, transmite Radio Chișinău.

Consolidarea relațiilor între Republica Moldova și România sunt de mare folos, iar suportul României este unul vital și acesta în continuare va crește, inclusiv datorită vizitei pe care a efectuat-o ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu la Chișinău, spune comentatorul politic Anatol Țăranu.   

Relația moldo-română este una foarte intensă și se dezvoltă pe toate palierele posibile. Vizita ministrului de externe al României în Rep. Moldova are o importanță majoră. Consolidarea relațiilor între Republica Moldova și România sunt de mare folos pentru țara noastră. Iar vizita ministrului de externe Bogdan Aurescu la Chișinău vorbește despre faptul că intensitatea acestor relații moldo-române este nu pur și simplu înaltă, dar se intensifică și crește și mai mult. Pentru Rep. Moldova consolidarea relațiilor cu România înseamnă inclusiv și consolidarea relațiilor internaționale, în primul rând cu occidentul și Uniunea Europeană”, a declarat Anatol Țăranu.      

Toate vizitele oficialelor de stat care sunt efectuate la Chișinău sunt semnificative pentru Republica Moldova, iar vizita ministrului de externe al României e o altă demonstrație că România acordă ajutor și este aproape de statul Republicii Moldova. Noi trebuie să fim norocoși că avem astfel de vecini, a spus comentatorul politic Veaceslav Berbeca:  

„România pe parcursul ultimelor ani a acordat sprijin Rep. Moldova. Datorită României noi am evitat un colaps energetic, pentru că circa 80 la sută din toată energia electrică am procurat-o anume  din România. Acum această criză a demonstrat cât de vulnerabili suntem și cât de important este să diversificăm și să construim infrastructura necesară și evident că toate aceste lucruri le putem face cu România”, a spus Veaceslav Berbeca.  

Totodată, expertul a mai declarat că Republica Moldova ca să ajungă cât mai curând la prosperitate, pace, securitate și mai aproape de valorile europene trebuie să depună eforturi foarte mari ca reformele să nu fie implementate doar pe hârtie, dar să fie realizate și să funcționeze. Atunci când reformele vor funcționa vor fi create condiții necesare pentru ca cetățenii să-și dorească să locuiască, dar și să se întoarcă în Republica Moldova, a mai afirmat Veaceslav Berbeca pentru Radio Chișinău.           

Amintim că  ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, în cadrul vizitei de 19 și 20 decembrie în Republica Moldova a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavriliță, președintele Parlamentului, Igor Grosu și cu ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, împreună cu care au susținut o conferință de presă comună.  În cadrul întrevederilor șeful diplomației române a punctat consistența deosebită a dialogului și cooperării bilaterale, reiterând susținerea deplină, pe mai departe, din partea României în gestionarea crizelor ample cu care se confruntă Republica Moldova și în avansarea în ritm hotărât a reformelor necesare pentru aderarea acesteia la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău