Comentatori politici | Programul de guvernare propus de premierul desemnat Natalia Gavilița este unul ambițios, dar cu tentă populistă pe alocuri

  • 09 Februarie 2021 13:18
Comentatori politici | Programul de guvernare propus de premierul desemnat Natalia Gavilița este unul ambițios, dar cu tentă populistă pe alocuri

Programul de guvernare propus de premierul desemnat Natalia Gavilița este unul ambițios, dar cu tentă populistă pe alocuri, observă unii comentatori de la Chișinău. În plan economic, programul presupune majorări de pensii și ajutor pentru afaceri, însă nu oferă date despre costul acestor măsuri și sursele de finanțare.

Măsuri urgente pentru lupta împotriva COVID-19, ajutor pentru afaceri sau pensii mari – sunt câteva dintre măsurile care se regăsesc în planul de guvernare „Moldova bună” al premierului desemnat, Natalia Gavrilița. Programul pare a fi gândit pentru o perioadă medie și pune accent pe acțiuni urgente, în contextul pandemiei, consideră expertul economic Viorel Gârbu. El observă totuși că planul nu prevede și costurile unor asemenea măsuri.

„Avem nevoie de o strategie pe durată medie, în care guvernul să spună de ce participă în economie. Programul în linii mare pare realizabil. Vedem că sunt planificate fonduri semnificative pentru autoritățile locale, deci acest posibil Guvern dezvoltă o relație constructivă cu autoritățile sociale, comparativ cu fosta guvernare socialistă. Programul pare ambițios, dar nu are atașate anumite cifre cât ne va costa”, a menționat economistul. 

Întregul program pare unul ambițios, însă pentru mulți deputați măsurile din spectrul ”justiție” sunt periculoase, pentru că i-ar putea lipsi de libertate, opinează analistul politic, Anatol Țăranu.

„Nimeni nu va merge pe această cale în actuala componență a Parlamentului. Pentru mulți deputați implementarea unui asemenea program de guvernare, ar însemna pierderi personale, poate chiar și a libertății personale. De exemplu, în program se prevede ca în Republica Moldova să fie aplicată practica DNA-ului românesc în combaterea corupției. E un lucru care e categoric inacceptabil pentru mulți politicieni din Republica Moldova, în special pentru cei care constituie majoritatea parlamentară informală”, a declarat Anatol Țăranu. 

La fel ca și economistul Viorel Gîrbu, Anatol Țăranu observă în program inițiative generoase pentru diverse categorii sociale, dar fără acoperire financiară clară.

„Unica resursă ipotetică sunt resursele din partea partenerilor de dezvoltare, dar și inclusiv din faptul că se va ameliora și va crește economia națională, datorită faptului că vor fi scoase multe din opreliștile care țin businessul în clinci. Dar economia națională ar putea genera venituri considerabile pentru acoperirea programelor sociale doar în timp, nu cred că e posibil într-o perspectivă apropiată. Din acest punct de vedere, o parte a acestui program, indiscutabil poartă o tentă populistă. Chiar dacă acest lucru se explică inclusiv prin faptul că autorii acestui program de guvernare înțeleg foarte bine că nu au șanse să-l implementeze”, a concluzionat analistul. 

În programul de guvernare propus de Natalia Gavrilița este stipulat că dacă Guvernul va fi votat, noul Cabinet de Miniștri se angajează să-și orienteze mandatul spre gestionarea cât mai responsabilă a crizei economice și pandemice, curățarea instituțiilor statului de oameni corupți și organizarea alegerilor anticipate libere și corecte.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-5,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău