Comentatori politici | Prin clasa sa politică, Moldova a demonstrat că nu este capabilă să găsească de sine stătător soluții de guvernare

  • 31 Mai 2019 08:25
Comentatori politici | Prin clasa sa politică, Moldova a demonstrat că nu este capabilă să găsească de sine stătător soluții de guvernare

Comentatorul politic Vlad Țurcanu consideră că Republica Moldova, prin clasa sa politică, a demonstrat că nu este capabilă să se ordoneze, să găsească o soluție de guvernare și se apelează iar la emisari din afară. Totuși, potrivit lui, miza este o coaliție între Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat. Declarația a fost făcută la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„Toate cele trei entități (n.r. UE, SUA și Federația Rusă) care își trimit reprezentanții au interese în Republica Moldova doar că metodele diferă. Cu siguranță Federația Rusă va încerca să profite de aceste slăbiciuni pe care le manifestăm noi pentru a se impune în condițiile în care în Ucraina nu i-au ieșit prea multe, în România nici atât și Republica Moldova rămâne ca și cum o insulă în care ar mai fi loc pentru niște lupte geopolitice”, menționează comentatorul. Potrivit lui, miza este o coaliție între PSRM și PDM.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea consideră că acest joc de creare a coaliției ar putea să continue și după 9 iunie în condițiile în care președintele Igor Dodon nu va dori să dizolve Parlamentul și va căuta alte soluții pentru constituirea unei alianțe. Comentatorul spune că Constituția nu-l obligă pe șeful statului să dizolve Parlamentul.

În opinia lui, sunt trimiși „acești trei soli de pace”, reprezentând cele trei mari puteri cu care Republica Moldova are relații, iar situația va fi asemănătoare cu cea din 2005 când influența unei mari puteri a dus la alegerea președintelui Vladimir Voronin.

Editorialistul Nicolae Negru este de părere că Partidul Democrat ar fi putut fi mai activ, venind cu niște oferte atât pentru stânga, cât și pentru dreapta pentru formarea unei coaliții. „Dar mie mi se pare că PDM s-a complăcut în această situație, a stat în umbră și le-a lăsat tot terenul celor din PSRM și blocul ACUM”, spune jurnalistul. Potrivit lui, PDM a fost ajutat și de socialiști, și de ACUM să fie în această situație pentru că și unii, și alții au declarat că nu vor forma o coaliție cu democrații.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău