Comentatori politici. Partidele politice finanțate din surse corupte sau obscure reprezintă un pericol pentru securitatea și bunăstarea Republicii Moldova

  • 22 Iulie 2022 13:41
Comentatori politici. Partidele politice finanțate din surse corupte sau obscure reprezintă un pericol pentru securitatea și bunăstarea Republicii Moldova

Partidele politice finanțate din surse corupte sau obscure reprezintă un pericol pentru securitatea și bunăstarea Republicii Moldova, opinează comentatorii politici, care au analizat pentru Radio Chișinău ultimele dosare ale unor politicieni reținuți și anchetați inclusiv pentru finanțarea ilegală a formațiunilor lor. Dosarele de corupție intentate pe numele a foști sau actuali deputați și politicieni ar trebui să fie duse până la final, pentru că în caz contrar se creează precedente, mai atenționează experții.

Ridicarea imunității și reținerea deputatei Partidului Șor, Marina Tauber, inclusiv pentru că acceptat finanțarea partidului de către un grup criminal, a readus în discuție problema partidelor corupte și finanțărilor ilegale ale acestora. Comentatorul politic Nicolae Negru constată că până acum nicio guvernare nu a pus problema eliminării banilor murdari, furați și a banilor care vin din străinătate, cu anumite scopuri geopolitice.

„Atunci când ele nu sunt văzute, când pot fi privite ca mituire a alegătorilor, atunci nu putem vorbi despre democrație în Republica Moldova, pentru că un partid este elementul principal, stâlpul, pilonii pe care se ține democrația. Și atunci când partidele noastre sunt niște SRL-uri, iar asta se întâmplă în cazul în care finanțarea vine de la anumite persoane fugite din Republica Moldova, care finanțează aceste partide ilegal, consecințele sunt dezastruoase pentru societate, pentru economice, pentru statul Republica Moldova”, a spus Nicolae Negru.

Analistul politic Veaceslav Berbeca susține că este important ca dosarele pornite să fie duse până la capăt. În caz contrar, acestea arată șubrezenia sistemului judiciar, în general.

„Scopul nu este de a pune un om să stea la închisoare, ideea este de a sancționa astfel de activități ilegale.  Odată ce un partid este finanțate din surse ilegale, acesta servește interesul unor grupuri, activitatea este îndreptată pentru a servi anumite grupuri de interese care se pot dovedi total în afara legii. În momentul în care slujesc interesele unor grupuri și nu ale statului evident există foarte mari riscuri pentru securitatea statului și bunăstarea lui în general”, a declarat Veaceslav Berbeca.

Potrivit datelor Centrului Național Anticorupție, în prezent, în Republica Moldova există  43 de cauze de îmbogățire ilicită, ce vizează 23 de foști sau actuali deputați, un fost șef de stat, un fost președinte de Parlament și zece judecători.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
-1,76
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău