Comentariul MAE privind proiectul ce prevede indemnizații pentru copiii ambasadorilor

  • 23 Iulie 12:55
Comentariul MAE privind proiectul ce prevede indemnizații pentru copiii ambasadorilor

Practica de a oferi indemnizații copiilor ambasadorilor este una pe larg răspândită în serviciul diplomatic al altor state, inclusiv România, Georgia sau Ucraina. În cazul Republicii Moldova, ea va viza doar membrii personalului misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare însoțiți în misiuni în străinătate de copii care își urmează studiile într-o instituție preșcolară, primară sau secundară de învățământ (învățământul obligatoriu). Cu precizări în acest sens vine Ministerul Afacerilor Externe, transmite IPN.

De asemenea, potrivit MAE, suma care se propune pentru a fi restituită constituie 500 de euro pe lună. De ea vor benefica doar copii care nu depășesc vârsta de 18 ani și care vor avea această necesitate, în baza unor documente justificative/confirmative, în condițiile stabilite de Guvern.

„Copiii diplomaților nu pot merge în grădinițe sau școli unde limba de predare nu este de circulație internațională, iar instituțiile de învățământ alternative au costuri prohibitive. În asemenea circumstanțe, diplomații care au copii nu pot merge în misiuni și, preponderent, acolo merg diplomați fără copii. Acest fenomen duce la exodul diplomaților cu copii din sistemul diplomatic, lucru pe care își propune să-l schimbe inițiativa de modernizare a cadrului legal”, precizează Ministerul de Externe.

Săptămâna trecută, Parlamentul a votat în primă lectură un proiect de lege pentru modificarea Legii cu privire la serviciul diplomatic. Printre altele, inițiativa prevede că „membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii până la vârsta de 23 de ani (necăsătoriți și care urmează în străinătate studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învățământ de zi), beneficiază de restituirea până la 700 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățământ, în condițiile stabilite de Guvern”. Partidul Socialiștilor a emis o declarație în care a numit cinică inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate de a oferi indemnizații lunare copiilor ambasadorilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Sun
21
Mon
21
Tue
22
Wed
21
Thu
21
Arhivă Radio Chișinău