Comentariu | Ce înseamnă gazele naturale din Marea Neagră pentru SUA în relația cu Federația Rusă

  • 17 Septembrie 2018 20:17
Comentariu | Ce înseamnă gazele naturale din Marea Neagră pentru SUA în relația cu Federația Rusă

O piață unică a statelor din estul și centrul Europei, competitivitate reală determinată de competitori credibili, gazoducte și alte elemente de infrastructură comună, standardizată conform intereselor statelor din zonă, consolidarea securității energetice sunt expresiile-cheie din mesajul prin care președintele Statelor Unite Donald Trump îl transmite summit-ului Inițiativei celor Trei Mări, care se desfășoară în capitala României.

Anul trecut Trump a participat personal la summit-ul de la Varșovia a I3M, pentru a fi foarte clar că SUA sprijină acest proiect, la București susținerea mesajului de la Casa Albă o va face secretarul american al Energiei, Rick Perry.

Această prezență nu este întâmplătoare. Mesajul privind alternativa pe care Statele Unite, ca partener în eforturile regionale de diversificare energetică, o oferă „prin exporturi de gaz natural lichefiat în această regiune de importanță strategică și prin participarea companiilor americane la Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări” era previzibil.

Rațiunile prezenței americane la București a fost explicată de Richard Morningstar, un veteran al diplomației americane și Director fondator al Global Energy Center - Atlantic Council, la o întâlnire cu experți în strategii energetice, diplomați și specialiști, din dimineața aceasta, în preambul la summit și Forum.

Continuarea pe Monitorul Apărării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău