COMENTARII | Învestirea membrilor Guvernului de un președinte interimar în condițiile în care președintele ales este în funcție
-
10 Ianuarie 2018 15:13
Învestirea membrilor Guvernului de un președinte interimar în condițiile în care președintele ales este în funcție, este comentată diferit de experți, unii considerând că noii miniștri nu ar avea legitimitate. Totuși, cel mai important va fi rezultatul activității acestora, comentează alți specialiști.
Procedura de învestire a celor șapte noi membri ai Guvernului este una neconstituțională, iar noii miniștri nu au legitimitate, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în drept constituțional Alexandru Arseni.
„Este o ilegalitate și ilegitimitate. Orice document semnat de miniștrii respectivi nu are nicio putere juridică. Nu are, pentru că ei nu sunt legitimați prin voința constituțională.”
Fostul membru al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține însă că procedura de învestire a noilor miniștri este legală și conformă cu hotărârea Curții Constituționale, care a găsit astfel o soluție pentru a evita un blocaj instituțional în cazul în care șeful statului refuză să-și îndeplinească obligațiunile.
„Domnul președinte consideră necesar să nu-și exercite aceste atribuții, iar pentru a nu bloca activitatea Executivului, Curtea Constituțională a decis că în astfel de situații se creează interimatul funcției de președinte. Și acum din nou, funcția de desemnare a trecut pentru caz concret la președintele Parlamentului. Este absolut legal.”
Procedura stabilită de Curtea Constituțională este una controversată și de conjunctură, comentează analistul politic Ion Tăbârță. În ce privește credibilitatea noilor miniștri atât în fața cetățenilor cât și a partenerilor externi, aceasta va depinde de acțiunile lor, susține Ion Tăbârță.
„Dacă vor da dovadă de profesionalism, vor face anumite reforme, atunci această modalitate de învestire a lor în funcție cumva va fi uitată. Și dimpotrivă, dacă activitatea lor va fi nu tocmai cea mai bună, va fi un argument pentru a li se aduce aminte despre faptul că nu sunt miniștri cu acte în regulă în totalitate.”
La 17 octombrie 2017 Curtea Constituțională a hotărât că în cazul în care președintele refuză să semneze un act, deși este obligat să o facă, el poate fi înlocuit în exercitarea atribuției respective de un președinte interimar.
Prima dată, procedura a fost aplicată la învestirea ministrului Apărării, o săptămână mai târziu. De asemenea, Curtea a decis suspendarea lui Igor Dodon pentru învestirea celor șapte noi membri ai Guvernului și pentru promulgarea unor modificări la Codul Audiovizualului.