Comemorarea poetului Grigore Vieru la Chișinău, la mormântul său și pe Aleea clasicilor (foto)
-
18 Ianuarie 2019 12:44
Astăzi se împlinesc 10 ani de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru, victimă a unui tragic accident rutier, produs în 2009. Grigore Vieru a fost unul din liderii Mișcării de renaștere națională din Republica Moldova, de acum 30 de ani. Un eveniment de comemorare a poetului a avut loc la Chișinău, la mormântul său.
Născut pe malul Prutului în 1935, în satul Pererâta din județul Hotin, Grigore Vieru a fost, la sfârșitul anilor '80 ai secolului trecut, unul din scriitorii care au inspirat evenimentele ce aveau loc la Chișinău, în timpul Mișcării de Eliberare Naționale, militând pentru revenirea la alfabetul latin și adevărul istoric.
Poeziile și articolele sale, inclusiv cântecele pe versurile lui, au avut un mare rol în deșteptarea conștiinței naționale a românilor din spațiul dintre Prut și Nistru, a subliniat reputatul critic literar Mihai Cimpoi:
„Un merit al lui, cred că istoric, este faptul că ne-a întors la izvoare, la cele sfinte, la Eminescu și la valorile noastre. El a reabilitat esteticul, eticul și, bineînțeles, sacrul. Atunci, în acea perioadă nu putem spune lucru acesta, acuma putem să spunem că el ne-a readus în formele cele mai cristaline, cele mai curate, cele sfinte”.
Grigore Vieru rămâne cel mai citit scriitor, potrivit directoarei Bibliotecii pentru Copii „Ion Creangă” din Chișinău, Claudia Balaban. „Nu-i o grădiniță, nu e o școală, o sărbătoare unde să nu răsune poeziile și cântecele pe versurile lui Grigore Vieru”.
Grigore Vieru a decedat pe 18 ianuarie 2009, în urma unui accident rutier produs în seara zilei de 15 ianuarie în apropiere de Chișinău, în timp ce se întorcea de la Cahul, unde participase la un simpozion dedicat lui Mihai Eminescu. Poetul a fost transportat la spital în stare critică, cu multiple leziuni. Medicii nu au reușit să îi salveze viața.