Combaterea torturii, drepturile persoanelor defavorizate și drepturile omului în Transnistria, examinate în comisia parlamentară de profil

  • 07 Februarie 2018 14:57
Combaterea torturii, drepturile persoanelor defavorizate și drepturile omului în Transnistria, examinate în comisia parlamentară de profil

Combaterea torturii în locurile de detenție, asigurarea drepturilor persoanelor defavorizate și monitorizarea respectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Aceste obiective se regăsesc în proiectul Planului național de acțiuni în domeniul drepturilor omului 2018-2022, examinat astăzi de Comisia parlamentară de resort. Experții susțin că documentul este mai calitativ decât precedentele, cu toate că este prea general și nu toate acțiunile preconizate au și acoperire financiară.

Printre acțiunile prevăzute în document ar putea fi remarcată obligativitatea înregistrării audio și video a audierilor la poliție, procuratură și instituțiile penitenciare. Până în 2021 trebuie să fie procurat echipamentul, care va costa aproximativ 740 de mii de lei și să fie instruit personalul.

De asemenea, urmează a fi revizuit programul de studii pentru a asigura diversitatea culturală religioasă în învățământ.

În domeniul drepturilor omului există multe probleme a căror rezolvare necesită cheltuieli mari, dar sunt și altele, precum tortura în instituțiile de detenție, care pot fi soluționate doar prin schimbarea mentalității, a menționat Nicolae Eșanu, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției.

„După mine, în veacul XXI este o rușine ca în Republica Moldova să există atât de larg fenomenul torturii. Noi nu putem să pretindem să-l excludem, pentru că este vorba de natura umană. Dar gradul la care există acest fenomen în Moldova este intolerabil”, a subliniat el.

Unul din neajunsurile acestui document este că nu sunt prevăzute resurse financiare sau sunt propuse sume insuficiente pentru realizarea obiectivelor, a remarcat președintele Consiliului Anti-discriminare, Ian Feldman.

„E prea general și partea financiară este prea neclară. Noi nu știm cât ne trebuie pentru a finanța acest plan într-un an. Să punem în ce lună ce acțiuni, planificare, buget. Concret”, precizează Ian Feldman.

Acest Plan urma să fie aprobat încă în decembrie anul trecut, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun. El a arătat că documentul este mai bun decât precedentele, dar este prea general, iar autoritățile centrale își asumă prea multe competențe.

„Cu certitudine acest document trebuie să facă prioritare din mai multe acțiuni sub aspect de angajament nu doar a Guvernului și Parlamentului, dar și a instituțiilor judiciare, a instituțiilor independente precum Avocatul Poporului sau  Consiliul de Egalitate”, a subliniat expertul.

Dacă va fi aprobat, acesta va fi al treilea Plan național de acțiuni în domeniul drepturilor omului după cele prevăzute pentru perioadele 2004-2008 și 2011-2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău