Combaterea corupției, discutată la Guvern cu societatea civilă

  • 16 Mai 2015 10:50
Combaterea corupției, discutată la Guvern cu societatea civilă

Prim-ministrului Chiril Gaburici a avut vineri, 15 mai, o întrevedere cu reprezentanții societății civile în cadru căreia au fost discutate inițiativele anticorupție, lansate de curând.

Printre prioritățile punctate de premier se numără unitatea națională, supremația legii și economia sustenabilă. Membrii societății civile au apreciat inițiativele anticorupție, declarând că sunt gata să le susțină, dar au menționat că societatea așteaptă să fie laute măsuri drastice în privința persoanelor vinovate de situația din sectorul bancar, dar și a persoanelor care nu au întreprins nimic în acest caz, transmite IPN.

După ședință premierul a declarat pentru presă că printre principalele inițiative anticorupție, lansate se numără promovarea cât mai urgentă a proiectului de Lege cu privire la procuratură, care conține un șir de prevederi noi. La fel, a fost propusă excluderea imunităților pentru toți, în special a imunităților administrative, s-a propus și transparentizarea activității instituțiilor de control, cum ar fi CNI, CNA, poliție etc., dar și diminuarea influenței politicului asupra acestora, inclusiv prin desemnarea șefilor acestor instituții doar în baza unui concurs public.

Chiril Gaburici a menționat o inițiativă ce presupune crearea a două instituții noi: una în cadrul CNA și să se ocupe, exclusiv, de corupția mare – acolo unde prejudiciul depășește 10 mii de euro, iar cea de-a doua unitate să fie specializată pe recuperarea prejudiciului cauzat din îmbogățirea ilicită sau acte de corupție. De asemenea, s-a discutat despre reducerea numărului de autorizații. Premierul a menționat că există exemple, care se regăsesc și în rapoartele internaționale, când pentru inițierea construcției unei case e nevoie de 27 de documente, și se preconizează micșorarea până la 9-10. Prim-ministrul a precizat că același lucru se referă și la controalele efectuate de instituțiile statului.

Premierul a subliniat că cel mai important, pentru realizarea cu succes a obiectivelor propuse, este susținerea din partea societății. „Sunt gata să-mi asum răspunderea când va fi nevoie, dar trebuie să știm că societatea ne susține și noi mergem într-o direcție corectă”, a spus prim-ministrul.

Directorul Transparency International Moldova, Lilia Carașciuc, a declarat că inițiativele premierului se referă mai mult la prevenirea decât la combaterea corupției. În opinia sa, situația din sectorul bancar este una de force major și soluțiile în acest sens, la fel, trebuie să fie force major.

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a declarat că ceea ce propune premierul reprezintă inișiative care ar putea contribui la diminuarea substanțială a corupției. „Unicul risc pe care îl văd deocamdată este lipsa susținerii politice care s-ar traduce prin cuvinte simple – demiterea premierului”, a notat Arcadie Barbăroșie.

În cadrul ședinței, s-a convenit asupra relansării activității Consiliului Național de Participare pe lângă Guvern și s-a decis ca întrunirile de acest gen să fie organizate cu regularitate și pe tematici concrete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău