Comandantul Statului Major Interarme din Statele Unite: Conflictul din Israel se poate extinde

  • 18 Mai 2021 09:00
Comandantul Statului Major Interarme din Statele Unite: Conflictul din Israel se poate extinde

Șeful Statului Major Interarme din Statele Unite, generalul Mark Milley, a avertizat luni Israel cu privire la riscul extinderii conflictului cu Hamas dincolo de Fâșia Gaza, subliniind că "nimeni nu are interesul să continue luptele", notează AFP.

"Nimeni nu neagă dreptul Israelului de a se apăra", le-a declarat generalul Milley jurnaliștilor în avionul cu care zbura spre Bruxelles, unde urmează să participe la o reuniune a șefilor de stat-major ai NATO, transmite Agerpres.


Dar "sunt uciși civili, sunt uciși copii", a adăugat cel mai înalt gradat american, vorbind în timp ce SUA s-au opus încă o dată adoptării unei declarații a Consiliului de Securitate al ONU care îndemna la "încetarea violențelor" între israelieni și palestinieni.

Bombardamentele israeliene asupra Fâșiei Gaza au fost reluate luni, la capătul unei săptămâni negre care a făcut 200 de morți în enclava palestiniană, în timp ce mișcarea Hamas își continuă tirurile de rachete.

"Israelul încearcă să se apere", a adăugat generalul Milley. "Dar nivelul violenței este atât de mare încât nu este în interesul nimănui să continue lupta", a subliniat el.

Întrebat despre o posibilă implicare a Iranului în sprijinul Hamas, șeful de stat-major a menționat că "acest nivel de violență este destabilizator dincolo de granițele Fâșiei Gaza".

"Indiferent de obiectivele militare, consecințele ar trebui luate în considerare", a conchis el. "În opinia mea, dezescaladarea este cel mai bun lucru de făcut în acest moment, pentru toate părțile implicate".

De la începerea ostilităților, la 10 mai, 200 de palestinieni au fost uciși în Fâșia Gaza, dintre care cel puțin 59 de copii, și peste 1.300 de răniți, potrivit unui bilanț palestinian, citat de AFP.

Pe partea israeliană, zece persoane au fost ucise, printre care un copil, și 294 rănite după tiruri de rachete. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:2,57 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău