Comandant român, propus la premiul ''Bravery at Sea'' pentru salvarea unor marinari pe timp de furtună în Golful Mexic

  • 18 Septembrie 2020 16:28
Comandant român, propus la premiul ''Bravery at Sea'' pentru salvarea unor marinari pe timp de furtună în Golful Mexic

​Comandantul de navă român Bogdan Rusu va fi propus pentru acordarea premiului "Bravery at Sea", conferit de Organizația Maritimă Internațională (IMO), după ce pe data de 13 septembrie a salvat viețile a patru navigatori în timpul unei furtunii tropicale, aflați în pericol la bordul unui velier, în Golful Mexic, a declarat, pentru Agerpres, directorului CERONAV, Ovidiu Cupșa.

Potrivit sursei citate, evenimentul a avut loc la aproximativ 68 de mile vest de Clearwater, pe coasta Statelor Unite ale Americii, în Golful Mexic, duminică 13 septembrie, în jurul orei 11.00 (local GMT), în timpul furtunii tropicale Sally.
 
''Viețile a patru navigatori, ce alcătuiau echipajul velierului Yes Dear, erau în mare pericol după ce nava lor a luat apă, iar US Coast Guard abandonase operațiunea de salvare, desfășurată cu un elicopter HH-60 'Jayhawk', din cauza vremii nefavorabile. În acest context, nava portcontainer 'COSCO Malaysia', înregistrată în Hong Kong, de 102.834 TDW, lungime de 334 m și lățime 42,8 m și pescaj, având la bord 8.500 TEU, avându-l la cârmă pe tânărul comandant Bogdan Rusu, respectând codul de onoare al marinarilor a lansat cu succes o acțiune de salvare a acelor confrați în pericol de moarte, debarcându-i apoi în siguranță în Portul Tampa Bay'', a relatat directorul CERONAV.
 
Remarcând curajul și spiritul marinăresc de care a dat dovadă comandantul român, Garda de Coastă a Statelor Unite ale Americii (US Coast Guard) i-a transmis un mesaj de apreciere lui Bogdan Rusu, în vârstă de 38 de ani, pentru curajul și efortul depus în cadrul operațiunii, remarcând că: "Salvarea unei vieți pe mare este o provocare, dar salvarea a patru vieți într-o furtună tropicală este un lucru extraordinar".
 
''Tocmai în baza acestor aprecieri și considerente, am decis ca atât eu, din postura de ambasador al IMO, cât poate și că Guvernul României, prin Ministerul Transporturilor, să formulăm propunerea către Organizația Maritimă Internațională, de acordare a premiului anual 'Bravery at Sea', comandantului de navă Bogdan Rusu, cel care și-a asumat riscul de a înfrunta marea, pentru a-și salva confrații', a conchis Ovidiu Cupșa.
 
Potrivit regulamentului, nominalizările pentru premiul "Bravery at Sea" se fac anual către Secretariatul General al IMO, până în luna aprilie a anului următor.
 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
12,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău