Comandamentul cibernetic al SUA a vizat o entitate rusă implicată în atacuri electorale deținută de un oligarh care are legături cu Vladimir Putin

  • 27 Februarie 2019 09:38
Comandamentul cibernetic al SUA a vizat o entitate rusă implicată în atacuri electorale deținută de un oligarh care are legături cu Vladimir Putin

Armata SUA a blocat accesul Internet al unei entități cibernetice ruse care a încercat să influențeze campania electorală premergătoare scrutinului parlamentar american din 2018, afirmă oficiali americani, în ceea ce pare a fi un avertisment că operațiunile de acest gen nu sunt fără efecte, potrivit Mediafax.

Atacul, efectuat de Comandamentul cibernetic al SUA, a vizat Agenția de Cercetare în domeniul Internetului (Internet Research Agency, IRA), o entitate cu sediul în orașul rus Sankt-Petersburg deținută de un oligarh care are legături cu președintele Rusiei, Vladimir Putin. Atacul cibernetic american se înscrie într-o campanie cibernetică ofensivă contra Rusiei, în scopul blocării tentativelor de influențare a scrutinului din Statele Unite, informează cotidianul The Washington Post.

"Practic au deconectat de la Internet entitatea IRA; i-au închis", a declarat un oficial care are cunoștință despre acest caz. Declarațiile au fost făcute sub protecția anonimatului întrucât este vorba de informații clasificate.

"Operațiunea este prima acțiune dură efectuată de Comandamentul cibernetic al SUA pe baza unor informații primite de la Agenția pentru Siguranță Națională (NSA) și în virtutea noilor atribuții oferite de președintele Donald Trump și de Congres anul trecut în sensul consolidării capabilităților ofensive. Rămâne de văzut dacă impactul asupra entității din Sankt-Petersburg va fi de lungă durată. Tacticile Rusiei evoluează, iar unii analiști sunt sceptici privind valoarea pe care această operațiune o va avea pentru descurajarea fabricii de troli sau a lui Vladimir Putin, care, potrivit oficialilor din serviciile americane, a ordonat o campanie de «influențare» în anul 2016 pentru a submina încrederea în democrația americană. De asemenea, oficiali SUA au apreciat că Agenția de Cercetare în domeniul Internetului acționează în numele Kremlinului", comentează cotidianul The Washington Post.

Atacul cibernetic care a perturbat Agenția de Cercetare în domeniul Internetului (IRA) a avut loc în timpul scrutinului parlamentar desfășurat în SUA în noiembrie 2018 și imediat după acesta, pentru a bloca o eventuală campanie pentru dezinformare ce ar fi generat dubii asupra rezultatului.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,54 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău