Columbia vrea să legalizeze statutul numeroasei populații de migranți venezueleni de pe teritoriul său

  • 09 Februarie 2021 10:12
Columbia vrea să legalizeze statutul numeroasei populații de migranți venezueleni de pe teritoriul său

Președintele columbian Ivan Duque a anunțat luni că țara sa le va acorda statutul de protecție temporară unui număr de circa un milion de migranți venezueleni fără documente, relatează DPA.

Aproximativ un milion din cei 1,7 milioane de venezueleni din Columbia nu au documente, a spus Duque.

Noua protecție pe zece ani le va permite să își legalizeze statutul și să le ofere o mai mare stabilitate celor aproximativ 800.000 de venezueleni înregistrați deja în Columbia și care până acum au fost nevoiți să aplice regulat pentru permise de ședere.

Decizia a fost anunțată în urma unei întâlniri de lucru cu Înaltul Comisarul al ONU pentru Refugiați, Filippo Grandi.

"Acest gest umanitar ambițios este un exemplu pentru regiune și pentru restul lumii", a declarat Grandi.

"Este un gest care schimbă viețile a 1,7 milioane de venezueleni emigrați, care vor beneficia de acum de protecție, securitate și stabilitate suplimentare cât sunt departe de casă", a mai spus el.

Noul statut le va oferi migranților acces la servicii de bază, inclusiv la sistemul național de sănătate și la programele de vaccinare, precum și posibilitatea de a intra pe piața muncii, se arată într-o declarație comună.

Într-o conferință de presă comună, Duque a subliniat de asemenea că noul mecanism va presupune că venezuelenii care decid să nu se înregistreze vor fi expulzați.

Columbia găzduiește cel mai mare număr de migranți venezueleni din lume, estimat la 1,7 milioane de persoane, ceea ce înseamnă circa 37% din venezuelenii din America Latină și Caraibe.

Marea lor majoritate și-au părăsit țara din cauza crizei economice puternice și a tulburărilor politice sub președinția lui Nicolas Maduro, aflat la putere din 2013.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău