Columbia | Prima încetare a focului, în 53 de ani, în conflictul dintre guvern și gherila ELN

  • 01 Octombrie 2017 08:59
Columbia | Prima încetare a focului, în 53 de ani, în conflictul dintre guvern și gherila ELN

Columbia va cunoaște, începând de duminică, o încetare bilaterală a focului în conflictul dintre guvern și gherila Armata de Eliberare Națională (ELN), prima în cei 53 de ani de confruntări cu această grupare armată, amintește agenția EFE.

Ordinele de oprire a ostilităților pentru 101 zile au fost date de președintele columbian, Juan Manuel Santos, și de liderul ELN, Nicolas Rodriguez Bautista, alias "Gabino".

Acest armistițiu reprezintă cea mai mare realizare a discuțiilor de pace între guvernul de la Bogota și ELN, începute în februarie la Quito și care nu păreau să avanseze până la neașteptatul anunț de încetare a focului și a ostilităților, făcut public pe 4 septembrie, scrie EFE, care apreciază că vizita în Columbia a papei Francisc a avut un rol semnificativ în luarea deciziei.

Comandantul suprem al Armatei de Eliberare Națională (ELN), Nicolas Rodriguez, a ordonat vineri gherilei, ultima activă în Columbia, să suspende "orice fel de acțiuni ofensive" cu începere de duminică, ziua când va debuta un armistițiu temporar și bilateral încheiat cu guvernul, transmite AFP.

"Ordon tuturor trupelor, pe întreg teritoriul național, să înceteze orice fel de acțiuni ofensive pentru a respecta deplin armistițiul bilateral", a declarat el într-o înregistrare video difuzată de ELN pe contul său de YouTube.

În această înregistrare, comandantul, cunoscut sub numele Gabino, apare într-o zonă de munte, așezat în fața unei mese pe care sunt puse o pușcă, un laptop și un walkie-talkie.

Acest acord de încetare a focului va fi în vigoare până la 9 ianuarie 2018. El a fost încheiat la 4 septembrie în cadrul negocierilor de pace purtate la Quito, capitala Ecuadorului vecin, și vizează să pună capăt unui conflict armat vechi de 53 de ani.

"Nu am nicio îndoială privind loialitatea voastră pentru a respecta acest angajament sub toate aspectele sale", le-a mai spus Nicolas Rodriguez trupelor sale.

Având încă circa 1.500 de luptători, ELN este ultima gherilă activă din Columbia, după semnarea acordului de pace, în noiembrie, între guvern și gherila Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC).

Conflictul columbian, în care au fost implicate aproximativ 30 de gherile, miliții paramilitare de extremă dreaptă și forțe de ordine, a făcut, în jumătate de secol, peste 260.000 de morți, mai mult de 60.000 de dispăruți și 7,1 milioane de strămutați.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău