Colonia penitenciară unde a fost închis Aleksei Navalnîi, „o mașinărie de înfrânt deținuții cei mai recalcitranți”

  • 03 Martie 2021 14:39
Colonia penitenciară unde a fost închis Aleksei Navalnîi, „o mașinărie de înfrânt deținuții cei mai recalcitranți”

Cu blocurile sale sovietice decrepite și casele din lemn șubrede, orașul Pokrov găzduiește închisoarea în care opozantul rus Aleksei Navalnîi își va ispăși pedeapsa: o colonie penitenciară descrisă ca „o mașinărie de înfrânt deținuții cei mai recalcitranți”, relatează miercuri AFP, potrivit Agerpres.

Înconjurată cu un gard metalic cu sârmă ghimpată, colonia penitenciară nr.2 se află la periferia orașului, lângă o uzină a gigantului american agroalimentar Mondelez.

„Se spune că aceasta este una dintre coloniile cele mai aspre din Rusia”, declară Denis, antreprenor ce refuză să-și dezvăluie numele de familie. „Poate că din acest motiv el a și fost transferat aici”, opinează el.

Opozantul de 44 de ani, care a supraviețuit anul trecut unei tentative de otrăvire de care el acuză Kremlinul și care a stat mai multe luni internat într-un spital în Germania, urmează să ispășească la închisoarea din Pokrov o pedeapsă de doi ani și jumătate.

Arestat imediat ce a revenit în Rusia, Navalnîi a fost condamnat în februarie la doi ani și jumătate de închisoare. Condamnarea lui a provocat indignare în cadrul societății civile ruse și în capitale occidentale. 

 

 

La Pokrov, simpatia pentru opozant este mai puțin evidentă. „Locul întemnițării lui n-are niciun fel de importanță pentru noi: cel mai important este ca el să stea la închisoare”, declară Iadviga Krîlova, o pensionară de 56 de ani.

La circa o sută de kilometri est de Moscova, Pokrov și cei 17.000 de locuitori ai săi sunt un punct pe fostul drum al lui Vladimir (Vladimirka) ce lega Moscova de Vladimir, oraș medieval ale cărui biserici incluse în patrimoniul mondial UNESCO sunt printre cele mai vizitate din Rusia.

Înainte, orașul marca de asemenea limita de 101 km din jurul capitalei ruse, dincolo de care autoritățile sovietice au trimis în exil numeroși intelectuali și disidenți.

Tot în epoca sovietică a fost înființată aici colonia penitenciară. Moștenire îndepărtată a Gulagului, sistemul concentraționar instituit pe vremea lui Stalin, ea face astăzi parte din cele 684 de lagăre de muncă din Rusia în care se află 393.000 de deținuți.

Teoretic, colonia le oferă deținuților posibilitatea de a munci pentru un salariu infim, care acoperă cu greu costurile de cazare care le sunt impuse. Însă sistemul este cu regularitate în vizorul unor grupuri de apărare a drepturilor omului, care denunță condiții aspre și zile de muncă interminabile.

Maxim Trudoliubov, redactor la site-ul de informații Meduza, asigură că sistemul de colonii penitenciare este un instrument folosit de Kremlin pentru a-i înfrânge pe opozanți și a-i marginaliza pe critici. „Acesta este scopul lui: fie o persoană este înfrântă psihologic, fie ea părăsește Rusia imediat după ce își ispășește pedeapsa. În ambele cazuri, un opozant iese din joc”, explică el pentru AFP.

Severitatea sistemului este cunoscută. În 2013, Nadejda Tolokonnikova, membră a grupului contestatar Pussy Riot condamnată la doi ani de colonie penitenciară pentru că a cântat o „rugăciune punk” anti-Putin în Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova, a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva „sclavagismului” din lagărul său de muncă din Mordovia, la sud-est de Moscova.

Aleksandr Kalașnikov, directorul Serviciului federal al penitenciarelor din Rusia (FSIN), a dat asigurări pentru agenția de presă TASS că nu există „nicio amenințare” la adresa sănătății lui Navalnîi, care va putea munci ca bucătar, bibliotecar sau croitor.

Însă după ce a fost anunțat locul său de detenție, foști deținuți ai coloniei penitenciare nr.2 au povestit cum se desfășoară viața de zi cu zi în această colonie. Administrația închisorii face tot posibilul pentru „a-i înfrânge psihologic pe oameni”, a afirmat, la postul de televiziune al opoziției Dojd, Dmitri Demușkin, om politic naționalist care a stat acolo doi ani.

Potrivit lui Konstantin Kotov, care a ajuns în acest penitenciar pentru că a încălcat legislația rusă privind manifestațiile, „această colonie este considerată ca fiind ‘exemplară’ și ea reușește să nu-i trateze pe oameni ca pe niște ființe umane”. Kotov descrie un mediu în care deținuții aproape că nu au timp liber și sunt complet rupți de lumea exterioară. Obiectivul: „de a-i menține pe oameni sub presiune și a-i supune”, subliniază Kotov.

Rămasă fără vocea sa cea mai cunoscută, opoziția rusă se întreabă în ce stare va ieși Aleksei Navalnîi din închisoare și dacă va fi în continuare gata să înfrunte Kremlinul.

„Vor exista hărțuiri și umiliri. Scopul sistemului este să înfrângă”, a declarat Marina Litvinovici, membră a unei Comisii oficiale ce monitorizează condițiile de detenție.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău