Colindele tradiționale, promovate la Festivalul „Hristos se naște, slăviți-l”

  • 05 Ianuarie 2016 16:57
Colindele tradiționale, promovate la Festivalul „Hristos se naște, slăviți-l”

17 colective etnofolclorice și religioase din Republica Moldova și România au interpretat colinde tradiționale românești, specifice pentru diferite regiuni ale țării, în cadrul Festivalului „Hristos se naște, slăviți-l”.

Festivalul este la prima ediție și potrivit Muzeul Național de Etnografie și Istorie a Moldovei, care este organizatorul și gazda evenimentului, scopul acestuia este de a promova și de a  perpetua colindului autentic, transmite IPN.

Șefa Secției expoziții și activități culturale din cadrul muzeului, Valentina Onofriescu, a declarat că festivalul vine să valorifice autenticitatea colindelor, dar și a costumelor populare ale colectivelor. „Scopul festivalului este de a păstra tradiția colindelor, a obiceiurilor de iarnă, a sărbătorii Nașterii Domnului. Vrem să prelungim aceste tradiții pentru copiii noștri”, a spus Valentina Onofriescu.

Prezentă la eveniment, artista poporului, Zinaida Bolboceanu, a vorbit despre importanța păstrării colindului tradițional. „Ar trebui să colindăm colindele de acasă și nu cele învățate de la diferite posturi de televiziune. Noi avem un repertoriu frumos și vast de colinde atât laice, cât și religioase”, a spus artista.

Organizarea evenimentului este susținută și de Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. Preotul Nicolae Ciobanu, consilier cultural din cadrul Mitropoliei, a declarat că în cadrul festivalului vor răsuna doar colinde tradiționale. „Noi vorbim mult despre colinde, despre sărbătorile de iarnă, dar puțini dintre noi își deschid inima ca să dea voie să se nască Hristos în sufletele lor. Vor răsuna colinde autentice, care sunt cunoscute deja. Nu sunt colinde moderne și nici colinde aduse de peste mări și țări, sunt colinde românești”, a mai spus preotul Nicolae Ciobanu.

Participanții la festival vor primi diplome, iar un juriu format din artiști cunoscuți precum Suzana Popescu, Zinaida Bolboceanu, Tudor Ungureanu vor aprecia evoluția participanților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău