Colhozuri, viață ca în Monaco sau salarii medii de peste 10 mii de lei. Deși campania electorală nu a început, politicienii se întrec în promisiuni

  • 19 Noiembrie 2018 13:11
Colhozuri, viață ca în Monaco sau salarii medii de peste 10 mii de lei. Deși campania electorală nu a început, politicienii se întrec în promisiuni

Mai multe partide și actori politici au început deja să-și prezinte angajamentele pentru alegători, deși până la începutul campaniei electorale mai este mai mult de o lună.

Formațiunile politice se întrec în promisiuni legate de salarii de peste 10 mii de lei, servicii gratuite, dezvoltarea infrastructurii sau revenirea la colhozuri și viață ca în Monaco. 

Partidul Socialiștilor, care a organizat duminică o manifestație în centrul Chișinăului, a prezentat 10 angajamente – începând cu salarii medii de 600 de euro, adică aproximativ 12 mii de lei și pensii de 300 de euro, asistență medicală și învățământ – de la cel preșcolar la cel universitar, gratuite, până la aderarea la  Uniunea Economică Eurasiatică și transformarea Republicii Moldova în stat prezidențial.

Recent, cele mai importante forțe ale opoziției de dreapta – Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au anunțat crearea Blocului „Acum” pentru a participa împreună la alegerile parlamentare. Acesta și-a luat angajamentul de a mări salariul mediu până la 11 mii de lei pe lună și să asigure  pensii mai mari decât minimul de existență. Blocul „Acum” mai promite recuperarea miliardului furat, asanarea justiției și realizarea reformelor care să permită Republicii Moldova să ceară statutul de membră a Uniunii Europene până în anul 2023.

În schimb, Partidul Democrat propune o „a patra cale”, bazată mai mult pe dezvoltarea internă a țării și pune pe plan secund vectorul politicii externe. Aceasta a fost anunțată de liderul formațiunii Vlad Plahotniuc în cadrul unei manifestări în Piața Marii Adunări Naționale. De asemenea, Partidul Democrat aflat la guvernare, a lansat un șir de proiecte sociale și de infrastructură, precum „Drumuri bune pentru Moldova”, „Prima Casă”, a anunțat majorarea pensiilor și salariilor și reducerea impozitelor.

Și Partidul Șor, condus de controversatul om de afaceri Ilan Șor, condamnat de prima instanță în dosarul privind devalizarea sistemului bancar cu un miliard de dolari, a prezentat programul său economic, care presupune, printre altele, revenirea la colhozuri, întreprinderi și monopoluri de stat. Iar locuitorilor din Orhei, unde ste primar, le-a promis că vor trăi ca în Monaco.

Amintim că alegerile parlamentare vor avea aloc la 24 februarie 2019, iar campania electorală pentru fiecare concurent va începe abia după înregistrarea lor de către Comisia Electorală Centrală.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău