Colhozul a distrus spiritul de antreprenoriat al cetățenilor, club de presă

  • 24 Septembrie 2016 16:29
Colhozul a distrus spiritul de antreprenoriat al cetățenilor, club de presă

Cooperativa agricolă de producție sub formă de colhoz care a existat în Republica Moldova a distrus spiritul de antreprenoriat al cetățenilor.

Aceasta pentru că nu le-a oferit posibilitatea să-și dezvolte idei pentru afaceri și să lucreze de sine stătător. Aceste tipuri de cooperativă au format generații întregi de executori. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unui club de presă organizat de Centrul pentru Jurnalism Independent, transmite IPN.

Potrivit reprezentantului PNUD Moldova, Ghenadie Ivașcenco, din punct de vedere statistic, și în agricultură și în zona urbană, doar 2% dintre oameni pot organiza procese tehnologice și pot crea locuri de muncă. Ceilalți 98% sunt executori, oameni care așteaptă cineva să le ofere de lucru. Aceasta pentru nu au fost dezvoltate abilitățile de antreprenoriat pe parcursul anilor. „Noi am împroprietărit oameni care nu au spiritul antreprenoriatului. Trebuie să așteptăm o perioadă în care se vor face redistribuiri în agricultură și vor fi consolidate terenurile”, spune Ghenadie Ivașcenco.

Reprezentantul PNUD Moldova a menționat că o altă problemă în mediul rural este faptul că majoritatea localităților nu sunt pregătite pentru a primi investiții. Aceasta pentru că nu au infrastructura dezvoltată.

În opinia reprezentantei Ministerului Muncii Protecției Sociale și a Familiei, Ana Gherganov, pentru dezvoltarea spiritului antreprenorial statul trebuie să educe tânăra generație. „Accentul trebuie de pus pe educație, inclusiv prin programe internaționale. Trebuie de crescut specialiști ca ei să fie competitivi cu cei din Austria, Germania, dar care să lucreze în Republica Moldova”, a spus Ana Gherganov.

Primara comunei Chișcăreni din raionul Sângerei, Silvia Țurcanu, spune că statul trebuie să se întoarcă cu fața spre sat. „Satele rămân pustii, se închid bibliotecile, ușile caselor de cultură sunt închise. Avem potențial, sunt oameni de calitate la sat, dar aceștia nu au unde să-și valorifice calitățile”, a remarcat edilul.

Participanții la clubul de presă susțin că o societate intelectuală nu se poate dezvolta în zece ani. Poate dura și până la un secol. Pe de altă parte, dacă Moldova în următorul deceniu nu va da dovadă de creștere, migrația va sărăci țara de oameni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău