Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor și Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor vor fi comasate

  • 09 Iunie 2023 17:50
Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor și Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor vor fi comasate

Colegiul pentru selecția și cariera judecătorilor și Colegiul de evaluare a performanțelor judecătorilor vor fi comasate. Asta prevede un proiect de lege, votat în a doua lectură de Parlament, transmite Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

Proiectul de lege a fost elaborat de Ministerul Justiției și are drept scop îmbunătățirea mecanismului de evaluare și selecție a judecătorilor. Totodată, vor fi revizuite criteriile de selecție și evaluare, pentru asigurarea unei aprecieri obiective și echidistante a candidaților la funcția de judecător sau a judecătorilor în funcție.

Astfel, autorii propun comasarea celor două colegii și crearea Colegiului de evaluare și selecție a judecătorilor (CSEJ). Acesta va fi constituit din nouă membri – șase judecători și trei reprezentanți ai societății civile. Pentru a accede în funcția de membru al CSEJ, judecătorii vor trebui să aibă o experiență de muncă de cel puțin doi ani. Totodată, în proiectul de lege se stipulează că în funcția de membru al CSEJ, selectat din rândul societății civile, nu vor putea fi numite persoanele care au fost membru al unui partid politic în ultimii cinci ani, care nu au studii în domeniul dreptului sau o vechime minimă de muncă în domeniul juridic.

PROIECTUL de lege a fost votat în a doua lectură de 52 de deputați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău