Colegiul din Svetlîi, UTA Gagauz-Yeri, a fost dotat cu echipament modern

  • 24 Mai 2021 19:44
Colegiul din Svetlîi, UTA Gagauz-Yeri, a fost dotat cu echipament modern

Un laborator de la Colegiul tehnic agricol din Svetlîi (UTA Gagauz-Yeri) a fost dotat cu echipamentul necesar pentru instruirea practică a viitorilor tehnicieni în instalații electrice. Acțiunea a avut loc cu suportul proiectului Uniunii Europene ”DevRAM”, Partea I, transmite MOLDPRES.

Ca urmare a acestei realizări, circa o sută de elevi vor învăța în fiecare an să repare și să utilizeze sistemele și echipamentele electrice, precum și își vor îmbunătăți competențele profesionale de montaj, funcționare, mentenanță a instalațiilor și sistemelor de distribuție a energiei electrice, menționează sursa citată.

”Noile standarde privind agricultura modernă au dictat necesitatea introducerii în oferta instituțiilor de învățământ profesional tehnic a unui nou curs de formare „Electrificarea agriculturii”. Laboratorul a fost dotat cu echipamentul necesar amenajării a două standuri: „Rețele și instalații electrice” și „Instalarea și reglarea instalațiilor electrice în întreprinderi și construcții civile”, a explicat Mihail Machidon, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM).

Proiectul „DevRAM”, Partea I este derulat cu susținerea Austriei. Potrivit ambasadorului Austriei în țara noastră, Stella Avallone, „Austria și Moldova sunt strâns legate printr-o gamă largă de activități în domeniul economiei, al securității, afaceri sociale, educației și culturii”.

„Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare are drept direcții de intervenție învățământul profesional și incluziv, protecția mediului, asigurarea accesului la resurse de apă și adaptarea la schimbările climatice, precum și buna guvernare, statul de drept și consolidarea păcii. Între 1997 și 2019, Austria a oferit Moldovei asistență oficială pentru dezvoltare în valoare de aproximativ 58 de milioane de euro”, a subliniat Stella Avallone.

Proiectul Uniunii Europene ”DevRAM”, Partea I, a acordat asistență pe mai multe dimensiuni, rezultatele incluzând: bază tehnico-materială îmbunătățită, programe de formare pentru manageri, laboratoare de instruire practică modernizate etc. Proiectul este implementat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare în parteneriat cu Centrul Educațional PRO DIDACTICA și Asociația Internațională Donau Soja (Austria). Programul este realizat în șapte instituții de învățământ profesional tehnic, însă are un impact extins asupra întregului învățământ agricol din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău