Colegiul de evaluare a judecătorilor a rămas cu doar doi membri. CSM nu a reușit să aleagă un reprezentant din rândul magistraților de la apel

  • 25 Ianuarie 2021 11:06
Colegiul de evaluare a judecătorilor a rămas cu doar doi membri. CSM nu a reușit să aleagă un reprezentant din rândul magistraților de la apel

Concursul pentru ocuparea unei funcții de membru al Colegiului de evaluare a performanețelor judecătorilor din rândul judecătorilor curții de apel a eșuat. Niciunul dintre cei doi candidați nu a reușit să obțină voturi suficiente pentru a fi promovat. Prin urmare, Consiliului Superior al Magistraturii a lansat concurs nou, transmite Bizlaw.md.

Potrivit sursei citate, pentru funcția de membru au concurat Svetlana Șleahtițcki, de la Curtea de Apel Bălți și Virgiliu Buhnaci, de la Curtea de Apel Chișinău. Svetlana Șleahtițcki a fost numită în funcția de judecător în anul 2006, la instanța de prim nivel din municipiul Bălți. În anul 2014, magistrata a fost promovată la Curtea de Apel din aceeași localitate. Cel de-al doilea candidat, Virgiliu Buhnaci activează în calitate de magistrat din anul 2005, iar începând cu anul 2017 este la Curtea de Apel Chișinău.

Activitatea Colegiului de evaluare a fost blocată încă la sfârșitul lunii octombrie 2020, după ce au expirat mandatele exercitate de doi magistrați: Nelea Budăi, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Gherasim, de la Judecătoria Bălți. O lună mai târziu a expirat și mandatul lui Ion Talpă, președintele interimar al Curții de Apel Bălți. Totodată, în 2021 a expirat și mandatul exercitat de Oxana Rotari, care a fost reprezentant al societății civile. Prin urmare, în prezent, în cadrul Colegiului au rămas doar doi membri cu drepturi depline. Este vorba despre judecătorul Iurie Diaconu, de la Curtea Supremă de Justiție și reprezentantul societății civile Elena Demian.

Colegiul de evaluare este constituit din șapte membri, dintre care cinci judecători de la instanțele de toate nivelurile, după cum urmează: doi judecători de la Curtea Supremă de Justiție, doi judecători de la curțile de apel și un judecător de la judecătorii. Alți doi membri în Colegiu sunt desemnați de CSM din rândul societății civile. Potrivit normelor legale, sedințele Colegiului sunt deliberative dacă la ele participă cel puțin cinci membri.

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău