"Colectiv", de Alexander Nanau, a fost ales cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film

  • 14 Decembrie 2020 11:15

"Colectiv", în regia lui Alexander Nanau, a fost desemnat sâmbătă seară cel mai bun documentar la Premiile Academiei Europene de Film, în cadrul unei ceremonii desfășurate online din cauza pandemiei și dominată de filmul danez "Another Round", de Thomas Vinterberg, comunică Agerpres.

Documentarul "colectiv" spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

"Este o mare onoare. Aș vrea să le mulțumesc membrilor Academiei. Protagonistul nostru este un jurnalist independent care are curajul să dezvăluie corupția. Este important că cinematografia europeană își îndreaptă privirea spre jurnalismul de investigație. Vă mulțumesc", a declarat regizorul Alexander Nanau, într-o intervenție virtuală în cadrul galei, după anunțarea premiului.

Printre celelalte cinci documentare nominalizate s-a mai numărat un alt film românesc, "Acasă", de Radu Ciorniciuc.

Cea de-a 33-a ediție a Galei Premiilor EFA a fost organizată la Berlin, fără public, și a fost transmisă pe pagina de internet a Academiei Europene de Film (EFA). Nominalizații au fost prezenți virtual la ceremonie.

"colectiv" este și propunerea României la Premiile Oscar 2021, în secțiunea "Cel mai bun lungmetraj internațional", anterior numită "Cel mai bun film străin". Este prima oară când un documentar este propunerea României în cursa pentru premiile Academiei Americane de Film.

Premiera mondială a documentarului a avut loc în 2019 la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.

Cel mai bun film european din 2020 a fost aleasă producția daneză "Another Round", în regia lui Thomas Vinterberg.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău