Colecționar din Republica Moldova, în Cartea Recordurilor din nou. Cu ce i-a impresionat pe cei de la Guiness World Records

  • 11 August 2021 10:55
Colecționar din Republica Moldova, în Cartea Recordurilor din nou. Cu ce i-a impresionat pe cei de la Guiness World Records

Un colecționar din Republica Moldova și-a doborât propriul record și a intrat din nou în Cartea Recordurilor cu cea mai mare colecție de potcoave.

În 2011, colonelul în rezervă Petru Costin, din Chișinău, a fost inclus în Guiness Book pentru că a adunat 3200 de potcoave, iar acum are de 4 ori mai multe. Acesta a avut mai multe tentative de a-și înregistra cel de-al doilea record, inclusiv, acum un  an, pe atunci avea 12 mii de potcoave, dar Comisia de la Guiness Book a fost extrem de riguroasă, transmite TVR Moldov, citat de InfoPrut.ro.

Am avut trei tentative. Prima, după cea din 2011 a fost pe 27 august, anul trecut, 12 mii de exponate am expus, însă acolo au fost câteva greșeli. Am repetat a doua oară, asta a fost pe 2 ianuarie curent, iar au fost greșeli,”, a explicat colecționarul.

Totuși, Petru Costin nu a renunțat și a continuat să adune potcoave, până când a adunat aproape 14 000 de astfel de obiecte. „Pe 4 iulie 2021, a fost a treia încercare. Din partea dreaptă spre stânga au fost aruncate aceste 7 tone de potcoave- 13.855 de potcoave în 6 ore și 48 de minute și 11 secunde. Am pus-o ca Record mondial în fața martorilor, specialiștilor independenți în fața unei camera video„, a adăugat sursa.

De această dată, efortul a fost răsplătit. Petru Costin a reușit să-și doboare propriul record și a fost inclus, pentru a doua oară, în cartea Recordurilor Guiness pentru cea mai numeroasă colecție de potcoave de pe planetă. Certificatul care confirmă succesul obținut urmează să ajungă curând la Chișinău.

De ce să nu arătăm tricolorul nostru iarăși în Cartea Recordurilor Mondiale. Eu sunt mulțumit și fericit că sunt acela care a bătut recordul acesta mondial ca colecționar„, a mai spus basarabeanul.

Cea mai veche potcoavă din colecția lui Petru Costin datează din secolul al XIV-lea. Multe dintre obiectele de preț adunate cu migală în zeci de ani vor fi expuse într-un muzeu personal din orașul Ialoveni. Restul, le va dona pentru crearea unor sculpturi inedite la Chișinău, dar și la Buzău.

Am fost primit de către primarul orașului Chișinău și am discutat să-mi dea undeva într-un parc un spațiu, unde aș expune o sculptură mare din potcoave, ori o potcoavă mare din potcoave. Și a doua sculptură va fi la Buzău. Am fost invitat de primarul orașului și ne gândim să facem și acolo o sculptură din potcoave„, a spus colecționarul.

Petru Costin este unul dintre cei mai mari colecționari din Republica Moldova. Colonelul în rezervă a adunat, timp de cinci decenii, zeci de mii de exponate, printre care obiecte medievale, uniforme militare, costume ale cosmonauților dar și sute de obiecte din perioada sovietică.

Cu srijinul autorităților din raionul Ialoveni și Consiliul județean Alba Iulia, din România, bărbatul și-a amenajat un muzeu în clădirea unei foste școli. Deschiderea oficială va fi la sfârșitul lunii august. Chiar dacă nu e complet amenajată, Galeria Petru Costin are 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău