Colecția muzeului Parlamentului numără peste 300 de exponate

  • 20 Septembrie 2022 10:30
Colecția muzeului Parlamentului numără peste 300 de exponate

Colecția muzeului Parlamentului numără circa 320 de exponate relevante pentru istoria parlamentarismului. Este vorba de documente, cărți rare și fotografii istorice, diverse suvenire primite în calitate de cadouri protocolare de deputați și funcționari pe parcursul anilor, transmite IPN.

Patrimoniul muzeului conține 33 de documente – acte legislative, fragmente de stenograme, ediții vechi de ziare. De asemenea, sunt 94 de cărți, unele dintre ele cu autograful autorului, o serie de fotografii de epocă, 38 de tablouri, precum și mai multe obiecte vechi de lucru ale deputaților și funcționarilor – mașină de scris, dictafon, casetofon cu bobine, microfon, monitor.

Un loc aparte în muzeu îl ocupă cele 150 suvenire, care fac parte din categoria cadourilor protocolare primite în dar de deputați și funcționari ai Parlamentului. Printre cele mai recente exponate din patrimoniul muzeului sunt Harta Ucrainei, confecționată din chihlimbar, oferită în dar președintelui Parlamentului, Igor Grosu, de președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk. Este și moneda din aliaj de cupru argintat cu diametrul de 60 mm, care are gravată pe ambele părți clădirea Parlamentului României și, respectiv, simbolul Senatului României, oferită șefului legislativului de către președintele Senatului României, Florin-Vasile Cîțu.

Muzeul Parlamentului a fost creat la 23 mai 2017. Este deschis publicului de luni până vineri, între orele 08.00 și 17.00, accesul fiind asigurat în baza unui act de identitate.

Săptămâna deschiderii parlamentare se desfășoară anual, în luna septembrie, în contextul Zilei Internaționale a Democrației, instituită de către Organizația Națiunilor Unite la 15 septembrie 2007.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău