Colecția de trofee a armatei ucrainene: Mai multe tancuri rusești capturate așteaptă să fie reparate pentru a fi reintroduse în luptă

  • 30 Martie 2022 11:20
Colecția de trofee a armatei ucrainene: Mai multe tancuri rusești capturate așteaptă să fie reparate pentru a fi reintroduse în luptă

De la începutul invaziei ruse, ucrainenii au capturat peste 130 de tancuri rusești de diferite tipuri, cel puțin asta susțin analiști militari independenți de la Oryxspioenkop.com – care în aceste zile au creat o bază de date cu toată tehnica militară rusă capturată și distrusă pe teritoriul Ucrainei. În cele mai multe situații aceste tancuri, pe deplin operaționale și pregătite de luptă, au fost abandonate de militarii ruși pe câmpul de luptă, deoarece aveau o singură problemă, lipsa combustibilului, scrie defenseromania.ro.

Încă din primele zile ale agresiunii militare, soldații ucraineni încearcă să trimită cât mai multe vehicule militare rusești capturate – trofee de război – către liniile de producție și asamblare ale industriei naționale de apărare, iar după eventuale reparații rapide, acestea să fie oferite unităților militare ucrainene pentru a le folosi în luptă.

După cum probabil destul de mulți analiști militari au observat, armata ucraineană nu a folosit tancuri în primele săptămâni ale agresiunii militare ruse. Acest aspect chiar a fost confirmat de către mass-media ucraineana – în ceea de-a doua săptămână a conflictului niciun tanc ucrainean nu părăsise unitatea de care aparținea.

Ucraina a început destul de recent să folosească în lupta tancurile T-72, datorită modernizărilor pe care industria ucraineană de apărare le-a făcut acestor tancuri.

Aceiași rețetă – modernizarea – ar putea fi urmată și în cazul tancurilor rusești capturate din familia T-72 (T-72B / B3 / B3M), care la capitolul tehnică militară constituie nucleul forțelor armate ruse, prezente în aceste zile în Ucraina. 

Utilizarea tancurilor rusești poate oferii părții ucrainene o mulțime de informații atât în ​​ceea ce privește specificațiile tehnice, utilizarea în luptă, cât și concluzii referitoare la întreaga familie de tancuri T-72 și T-90.

Pagina de Twitter Ukraine Weapons Tracker, care de la începutul agresiunii militare ruse asupra Ucrainei analizează toate tipurile de arme folosite în acest conflict, a publicat în urmă cu două zile mai multe imagini cu tancuri T-72B, T-72B3 și T-90A, pe care militarii ucraineni le-au capturat de la forțele ruse de ocupație

După cum se poate observa, tancurile capturate sunt într-o stare tehnică bună, cel puțin la exterior – blindajul nu pare că a fost atins de proiectile.

După cum precizează publicația ucraineană Mil.ua, după o inspecție tehnică și câteva reparații minore aceste tancuri rusești vor fi predate militarilor ucraineni pentru a le folosi în luptă împotriva forțelor ruse de ocupație de la care le-au și capturat. Cu alte cuvinte, ucrainenii for să-i bată pe ruși chiar și cu propriile lor arme.

Ucrainenii, în afară de câștigul evident sub forma completării pierderilor înregistrate la capitolul tancuri – rușii s-au lăudat și ei că au capturat câteva tancuri – vor dobândi și mai multe experienta privind utilizarea acestora, deoarece în colecția de trofee au adăugat și tancul T-90A.

Rămâne de văzut dacă militarii ucraineni vor folosi chiar toate tancurile rusești pe care le-au capturat, deoarece utilizarea unor sisteme de rachete antitanc pe câmpul de luptă (Javelin, NLAW și Stunga-P) s-a dovedit mult mai eficientă. Militarii ucraineni au dat dovadă de o mobilitate mult mai mare în teren folosind lansatoare de rachete antitanc și nu tancuri.

Cei drep, după cum alți analiști militari au susținut, perioada utilizării tancurilor în lupta a cam apus. Ca o comparație, un sistem de rachete antitanc Javelin cântărește aproximativ 23 kg, iar un tanc rusesc între 40-50 de tone, iar imaginile prezentate în aceste zile de militarii ucraineni fac cât o mie de cuvinte în a defini utilitatea tancului pe câmpul de luptă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău