Colaborarea dintre România și R. Moldova s-a intensificat de-a lungul anilor în domenii ce țin de gestionarea situațiilor de urgență și a sectorului medical
-
04 August 2023 14:27
Colaborarea dintre România și Republica Moldova s-a intensificat de-a lungul anilor, astăzi fiind în vigoare mai multe programe și parteneriate în domenii ce țin de gestionarea situațiilor de urgență și a sectorului medical. Creșterea rezilienței, asigurarea continuității proiectului SMURD, dar și alte acțiuni de consolidare a relațiilor în domenii de competență au fost discutate astăzi, 4 august, în cadrul unei dezbateri publice la IPN, transmite Radio Chișinău.
Domeniile în care Republica Moldova și România colaborează sunt tot mai multe, iar unul dintre proiectele prioritare rămâne a fi activitatea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare SMURD, a declarat în cadrul evenimentului secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Ion Prisăcaru.
„Direcțiile în care cel mai mult s-au obținut succese și s-au realizat mai multe acțiuni este domeniul de infrastructură și dotare cu echipamente medicale. O altă direcție prioritară este dezvoltarea profesională a lucrătorilor din sistemul sănătății. Un al treilea component important sunt acordurile ce țin de serviciile medicale, care sunt acordate cetățenilor și aici mă refer în primul rând la proiectul SMURD”, a declarat Ion Prisăcaru.
Directorul Institutului Oncologic, Ruslan Baltaga s-a referit la proiectele, realizate în colaborare și cu susținerea partenerilor din România de colaborare, ce vizează remedierea unor deficiențe majore din cadrul Institutului Oncologic și care în acest moment deja sunt în derulare.
„Dacă vorbim despre Institutul Oncologic, la moment sunt în derulare două proiecte de cercetare transfrontaliere, care se realizează împreună cu Institutul Regional de Oncologie din Iași. Ele vizează două probleme majore în diagnosticul de precizie al cancerului colorectal și cancerul pulmonar. Acum discutăm probleme comune, caracteristice nu doar pentru Rep. Moldova, dar și pentru România. Aceasta ar fi asigurarea condițiilor de diagnosticare a maladiilor oncologice în stadii precoce, ceea ce permite tratament eficient și chiar înlăturarea problemei. Un alt exemplu de colaborare cu colegii din România este domeniul Oncologiei Pediatrice”, a precizat Ruslan Baltaga.
Directorul Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu a subliniat că una dintre problemele care trebuie să fie rezolvată în colaborarea cu specialiștii din România este prevenirea accidentelor rutiere, cauza principală a traumatismelor înregistrate:
„Experiența noastră demonstrează că majoritatea pacienților care vin în Instituțiile Medicale cu traumatisme asociate sunt pacienți care provin din accidente rutiere. Este foarte important ca noi să sensibilizăm populația, mai cu seamă șoferii despre necesitatea respectării regulilor de circulație și să facem un studiu, care ar putea să prevină aceste evenimente nefaste care duc la situații critice pentru populație”, a spus Mihai Ciocanu.
Dezbaterea a avut genericul „Cooperarea moldo-română în domeniul sănătății, oportunități deschise”.