Colaborarea dintre România și R. Moldova, exemplu pentru statele din Balcanii de Vest

  • 18 Noiembrie 2023 13:50
Colaborarea dintre România și R. Moldova, exemplu pentru statele din Balcanii de Vest

România a fost permanent un avocat pentru țările din Balcanii de Vest și pentru partenerii estici - Republica Moldova, Ucraina și Georgia - în ceea ce privește parcursul acestor state către integrarea în Uniunea Europeană, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, citată de Agerpres. Șefa diplomației de la București a efectuat un turneu în Albania, Macedonia de Nord și Muntenegru.

"Este foarte important pentru noi ca europeni, membri ai aceleiași familii, să stăm uniți, să împărtășim aceleași valori și să consolidăm capacitatea noastră de reziliență în fața multiplelor crize. Și aici nu mă refer numai la crizele de securitate, dar și la efectele economice și nevoia de a asigura independența energetică, de a asigura în general reziliența noastră. România a fost permanent un avocat atât pentru țările din Balcanii de Vest, cât și pentru partenerii noștri din Est - Republica Moldova, Ucraina și Georgia - și credem că acest lucru se poate face în paralel, nu există o competiție, este un proces pe bază de merite proprii, iar obiectivul nostru, pe lângă mesajul de susținere politică care a existat întotdeauna, a fost și unul de încurajare, de a explica ce importante sunt reformele în diversele sectoare pentru aceste țări, pentru cetățenii din aceste țări, cu exemple din România, ce a însemnat pentru noi procesul de integrare europeană", a afirmat Odobescu.

România este disponibilă să ofere expertiză în domeniul integrării europene în baza propriei experiențe, a transmis ea.

"Suntem dispuși să organizăm cursuri de pregătire pentru experții din domeniul Afacerilor Europene, dar și din diverse domenii pentru pregătirea procesului de aderare efectivă, bazându-ne pe experiența noastră", a arătat ministrul.

Acestor demersuri se adaugă o mai strânsă cooperare a misiunilor de la Bruxelles și eventuale vizite bilaterale, acțiuni care au deja loc în relația cu partenerii din Republica Moldova, respectiv Ucraina, a indicat Odobescu.

România și-a arătat disponibilitatea de a oferi expertiză și în domeniul energetic. "Comisia Europeană a prezentat recent pentru Balcanii de Vest un plan de creștere care este similar planurilor naționale de relansare și reziliență pe care le are și România cu Uniunea Europeană și am încurajat aceste state să folosească resursele financiare disponibile pentru a face investiții în sectoare sensibile cum este sectorul energetic și să pună accent pe diversificare, pentru a fi mai puțin dependente de o singură sursă de energie", a explicat Luminița Odobescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
27,24
Cer senin
Umiditate:32 %
Vint:5,66 m/s
Wed
19
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
17
Arhivă Radio Chișinău