Codul transportului feroviar, votat în lectură finală

  • 03 Februarie 2022 14:28
Codul transportului feroviar, votat în lectură finală

Parlamentul a votat în lectură finală Codul transportului feroviar.

Potrivit Serviciului de presă al Parlamentului, noul cod feroviar a fost elaborat întru implementarea angajamentelor asumate prin Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană, precum și în scopul implementării Concepției pentru restructurarea sectorului feroviar și a Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova”.

Astfel, potrivit documentului, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați. Acasta pentru a crea condiții pentru eliminarea monopolului Î.S. ”Calea Ferată din Moldova”.

„Din perspectiva serviciilor de transport pasageri, documentul creează temei legal necesar pentru stabilirea unor reguli stricte privind acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de subsidiare pentru serviciile publice de transport feroviar de pasageri și alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor în acest domeniu”, se mai arată în comunicat. 

Odată cu restructurarea ”CFM” și intrarea în vigoare a noului Cod al transportului feroviar, Guvernul va fi obligat să finanțeze parțial menținerea și reconstrucția infrastructurii feroviare, precum și să acorde subsidii pentru operatorii de transport feroviar de pasageri.

Totodată, DOCUMENTUL prevede crearea Autorității Feroviare ca autoritate administrativă subordonată Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale cu forma de organizare juridică de agenție, abilitată cu funcții de control în domeniul feroviar. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Câțiva nori
Umiditate:72 %
Vint:5,14 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău