În 2018, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, au fost tăiate 26,8 mii de hectare de păduri.
Agenția Moldsilva autorizează defrișarea a 500 de mii de metri cubi de lemn anual, în timp ce consumul de lemn este de peste un milion de metri cubi, adică de două ori mai mare.
Potrivit datelor Moldsilva, actualmente, fondul forestier național constituie 12,7% din teritoriul țării.
Structura fondului forestier național conform Cadastrului funciar general
Codul Silvic a fost ajustat la noile cerințe și provocări cu care se confruntă domeniul forestier, precum și a fost completat cu prevederi ce stau la baza gestionării durabile a pădurilor. Recent, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul documentului în ședință de Guvern, informează Agrobiznes.md.
Proiectul Codului silvic are scopul de a asigura continuitatea pădurilor și biodiversității în corelație cu condițiile de creștere a influenței activității antropice și a schimbărilor climatice, precum și prevede reglementări noi și actualizate ce vor contribui la valorificarea rațională a produselor pădurii.
În noul proiect au fost incluse tarife de calcul a cuantumului despăgubirilor prejudiciului cauzat încălcării legislației silvice, precum activități de tăiere ilicită, vătămarea arborilor, distrugerea culturilor silvice, deteriorarea sistemelor de drenaj, etc.
Pentru implementarea proiectului vor fi alocate resurse financiare din bugetul de stat, precum și din surse de finanțare externă, prin negocieri cu partenerii de dezvoltare.