Codul Educației, aprobat în prima lectură

  • 10 Iulie 2014 18:06
Codul Educației, aprobat în prima lectură

Parlamentul a aprobat astăzi, 10 iulie, în prima lectură, după dezbateri de câteva ore, Codul Educației.

Documentul prevede schimbări majore în domeniul educației și are drept obiective accesibilitatea, relevanța și calitatea studiilor oferite de sistemul de învățământ din Republica Moldova. În același timp, proiectul a fost criticat de comuniști, care consideră că acesta va îngrădi dreptul la educație pentru unele categorii de persoane.

Codul Educației prevede ca învățământul obligatoriu să fie până la vârsta de 18 ani, și nu doar până la 16 cum este în prezent. Instituțiile vor fi obligate să întocmească rapoarte de activitate anuale, iar directorii școlilor vor fi aleși prin concurs, o dată la 4 ani. Rectorii universităților vor fi aleși de Adunarea generală și nu de Senat, ca în prezent. Vor fi evaluate și acreditate toate instituțiile și programele școlare, dar și cadrele didactice.

Ministerul își propune ca în licee să predea numai pedagogi care au susținut masteratul, iar în universități, profesori care au susținut doctoratul. Legislația actuală necesită să fie schimbată pentru a face față noilor cerințe din domeniu, a declarat ministrul educației Maia Sandu.

Proiectul Codului Educației a fost susținut de deputații din Coaliția Pro-Europeană. Vicepreședintele parlamentului, Liliana Palihovici. Documentul prevede obligativitatea studierii în limba română, fapt salutat și de deputații liberali. În același timp, documentul nu mai obligă statul să asigure educația în limbile minorităților naționale, fapt criticat de comuniști, care au adăugat că noile prevederi îngrădesc dreptul la educație.

Dacă va fi votat și în lectura a doua, Codul Educației va înlocui Legea privind învățământul, adoptată în 1995. După intrarea în vigoare a acestuia, vor fi elaborate și revizuite peste 120 de acte normative în domeniu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:5,14 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău