Codul administrativ al Republicii Moldova va fi modificat

  • 08 Noiembrie 2023 13:49
Codul administrativ al Republicii Moldova va fi modificat

Codul administrativ al Republicii Moldova va fi modificat, membrii Comisiei juridice, numiri și imunități aproband raportul pentru un proiect de lege în acest sens, relatează serviciul de presă al Legislativului, citat de Radio Chișinău.

Documentul a fost elaborat de un grup de deputați din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” pentru a combate dificultățile practice cu care se confruntă autoritățile publice și instanțele de judecată în procesul aplicării Codului administrativ. Mai exact, după efectuarea controlului parlamentar asupra implementării Codului au fost depistate o serie de reglementări neuniforme și contradictorii, care aveau drept rezultat o aplicare dificilă și neunitară de către autoritățile publice, instanțe, precum și de către cetățeni.

Modificările propuse de către autorii proiectului de lege vor asigura executarea Codului administrativ fără echivoc, securitatea juridică și accesibilitatea legii.

Autorii documentului propun redenumirea legii-cadru în Cod de procedură administrativă. Potrivit notei informative a documentului, această modificare este necesară pentru ca legea să corespundă cu conținutul normativ al acesteia. Totodată, se propune specificarea documentară referitoare la mandatul avocațial, care lipsește actualmente în prevederile referitoare la procedura administrativă necontencioasă. Prin acest proiect de lege se mai propune completarea Codului cu un articol care se referă la pretențiile referitoare la repararea de prejudicii. Astfel, justițiabilii vor avea mai multe posibilități pentru a formula pretențiile referitoare la repararea prejudiciilor cauzate prin activitate administrativă.

Proiectul de modificare a Codului administrativ al Republicii Moldova va fi propus spre examinare în prima lectură în plenul Parlamentului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:0 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
15
Thu
8
Fri
9
Arhivă Radio Chișinău