Cod roșu de caniculă în nouă țări din Europa

  • 03 August 2017 09:57
Cod roșu de caniculă în nouă țări din Europa

Este cod roșu de caniculă, astăzi, în nouă state europene. Sunt așteptate temperaturi între 30 și 40 de grade Celsius, din Elveția în Ungaria și din sudul Poloniei până în Sicilia.

Cea mai gravă situație pare a fi în Balcanii de Vest: Serbia și Croația sunt integral sub avertizare cod roșu toată ziua. Canicula este cauzată de un front cald venit din Africa, care s-a abătut de câteva zile peste sudul și centrul Europei, transmite Digi24.ro.

Lucifer - așa au numit italienii valul de caniculă venit în peninsulă din Africa. Niciodată în ultimii 200 de ani nu a fost atât de cald, au spus meteorologii.

La Roma și Bologna au fost înregistrate ieri temperaturi de 41 de grade. Iar la Napoli a fost și mai rău: s-au simțit peste 50 de grade Celsius. Chiar și în nordul țării, la Milano, a fost extrem de cald. În ultimele trei zile, serviciile de urgență au primit peste 1500 de apeluri, doar de la oameni afectați de caniculă.

- Cum suportați temperaturile ridicate?

- Trebuie să stăm la umbră.

- Aveți aer condiționat acasă?

- Nu, nu.

- Și ce faceți în cazul ăsta?

- Trebuie să închidem ferestrele.

Cod roșu de caniculă în nouă țări din Europa

În Franța au fost câteva zile consecutive de caniculă.

„În regiunea Mediteranei, pur și simplu, are loc efectul Sirocco. Avansează din sud și aduce aer din ce în ce mai cald și apoi, încet-încet traversează nordul Africii, Mediterana și afectează tot bazinul mediteranean”, spune Louis Bodin, meteorolog.

Turiștii care ajung în zonele fierbinți sunt sfătuiți să bea multe lichide, să nu stea la soare, să poarte haine de culoare deschisă.

Același val african de căldură a ajuns și în Europa centrală. La Budapesta, termometrele au indicat 37, chiar 38 de grade Celsius. Cam la fel de cald a fost și în restul Ungariei. Ca să facă față caniculei, maghiarii s-au dus în număr mare la piscine și ștranduri, dar și la tonetele de înghețată.

Și Croația a avut parte de temperaturi extrem de mari, între 35 și 40 de grade. În capitala Zagreb au fost ieri 30 de grade încă de la ora 10 dimineața, iar pe după amiază s-a ajuns la aproape 40 de grade Celsius. Localnicii au mers la ștrand să se răcorească sau au stat pe lângă fântânile arteziene.

Nici Bosnia și Herțegovina nu a scăpat de caniculă. Temperaturile au ajuns în foarte multe locuri și la 40 de grade Celsius, iar un petic de umbră a devenit ceva foarte căutat de oamenii care au fost nevoiți să iasă din case în timpul zilei.

În toate țările cu temperaturi foarte mari, autoritățile au recomandat aceleași lucruri cetățenilor: să poarte haine deschise la culoare, să consume cât mai multe lichide și, pe cât posibil, să evite deplasările care nu sunt necesare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,96
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
7
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
6
Arhivă Radio Chișinău